Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΤΣΙΠΡΑ! Χωρίς ρύθμιση του χρέους δεν υπάρχει συμφωνία. Θέλουν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και τον λαό!!


tsipras
Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις καθώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την περιβόητη συμφωνία φαίνεται πως οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, δεδομένου ότι η ομιλία του πρωθυπουργού μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αποκτά -σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές- μορφή διαγγέλματος.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή θα γίνουν μετά τις επαφές που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωράκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις επαφές που είχε χθες το βράδυ με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόλαντ Τουσκ, οι οποίοι εξουσιοδότησαν τον επικεφαλής του Ποταμιού να ενημέρωσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Σημεία ομιλίας του κ. Τσίπρα
Τέλος στα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έβαλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τουλάχιστον τέσσερις φορές είπε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης συμφωνίας εάν δεν λυθεί το θέμα με το ελληνικό χρέος. «Αν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε, χωρίς ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανενα περιθώριο επιλογής στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. «Ερχεται η στιγμή που και οι εταίροι μας πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα: θέλουν να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή να διαιωνίζεται;» είπε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ επεσήμανε ότι «δεν γίνεται στην Ευρώπη να αποδέχονται α λα καρτ το ΔΝΤ: σκληρά μέτρα αλλά όχι βιώσιμο χρέος. Εχει φτάσει η ώρα οι προτάσεις του Ταμείου να κριθούν από την ίδια την Ευρώπη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση. Τώρα θα κριθεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης».
Περί συμφωνίας
Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «από την αρχή διακηρύξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητησουμε με σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης αλλά και στην εντολή του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί αυτή η συμφωνία να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά προσήλθε με καλή πίστη για να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «έπειτα από 3 μήνες καταθέσαμε συνολικό κείμενο προτάσεων για βιώσιμη συμφωνία. Το κείμενο αυτό αποτελούσε τη σύνοψη των θέσεων των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και λάμβανε υπόψιν τις κόκκινες γραμμές αλλά και τι θέσεις των Θεσμών. Αντί απάντησης παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο 5 σελίδων που επανερχόταν σε προτάσεις για περικοπές συντάξεων, κατάργησης ΕΚΑΣ κλπ παράλογα και εξωπραγματικά πράγματα».
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προτείναμε ισοδύναμα μέτρα. Η απάντηση που πήραμε ήταν και πάλι προτάσεις για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ περικοπές επιπλέον σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ. Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αγνοούν τα ισοδύναμα που προτείναμε. Το ποιός θα πληρώνει τους φόρους είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Την κρίση θα την πληρώσει η ολιγαρχία, όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.