Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πως υπολογίζεται ο νέος φόρος ακινήτων (παραδείγματα και τρόποι υπολογισμού)

Τιμή ζώνης-επιφάνεια-ηλικία-χρήση κτίσματος- κοινωνικά κριτήρια οι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του φόρου.Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, θα επιβληθεί κλιμακωτά (0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου και κοινωνικά κριτήρια με ηπιότερη μεταχείριση ανέργων, πολύτεκνων και συνταξιούχων.
Με αυτά τα δεδομένα για μία γκαρσονιέρα 50 τετραγωνικών μέτρων...
...σε περιοχή με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία, ή ανεξαρτήτως περιοχής εφόσον αφορά δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - ΚΟΤ (330.000 άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι για τους οποίους σχεδιάζεται να επιβληθεί η μίνιμουμ επιβάρυνση των 0,5 ευρώ), το ειδικό τέλος διαμορφώνεται σε 25 ευρώ (50 τετραγωνικά επί 0,5 ευρώ,) ενώ αν η γκαρσονιέρα βρίσκεται σε περιοχή με τις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές, όπως για παράδειγμα στο Ψυχικό, εκτοξεύεται στα 500 ευρώ.

Αντίστοιχα σε ένα ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων στις πιο φθηνές περιοχές ή για δικαιούχους ΚΟΤ η επιβάρυνση φτάνει τα 60 ευρώ και στις πιο ακριβές εκτινάσσεται στα 1.200 ευρώ, ενώ για ακίνητο 200 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνεται αντίστοιχα από 100 έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

Οι σχετικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται την Τρίτη.

Αναλυτικά, οι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του φόρου θα είναι:

Τιμή ζώνης
Το τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές.

Σύμφωνα με μια ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000-1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500-2.000 ευρώ, 4 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000-4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500-3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000-4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000-6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.

Η επιφάνεια, η ηλικία και η χρήση του κτίσματος
Με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος, δηλαδή η επαγγελματική στέγη θα επιβαρύνεται περισσότερο από τις κατοικίες και οι κατοικίες περισσότερο από τους αποθηκευτικούς χώρους.

Κοινωνικά κριτήρια
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δύο δόσεις έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε (πιθανότατα 5) δόσεις.
Με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και τις φτωχές περιοχές της χώρας, το ποσό του τέλους θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το κτίσμα.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία, όπου η τιμή ζώνης είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τ.μ., το τέλος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς ο ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει για το 2011 ποσό 60 ευρώ.

Στο Αιγάλεω και το Περιστέρι το τέλος ανά τ.μ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ και έτσι για κατοικία 80 τ.μ. θα ανέλθει στα 160 ευρώ.

Στην Αγία Παρασκευή το τέλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι για διαμέρισμα 80 τ.μ. θα είναι 320 ευρώ, ενώ στα ακριβά σημεία του Χαλανδρίου θα είναι 5 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς για διαμέρισμα 150 τ.μ. θα ανέρχεται στα 750 ευρώ.

Στις ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 3.500 ευρώ το τ.μ., το τέλος θα είναι 10 ευρώ το τ.μ. Για παράδειγμα, για κατοικία 150 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό το τέλος θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ τον χρόνο και για κατοικία 100 τ.μ. στο Κολωνάκι στα 1.000 ευρώ.

Τα θολά σημεία του φόρου

Η ανακοίνωση ότι το νέο τέλος θα περιλαμβάνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, προκάλεσε σύγχυση, καθώς πολλοί ενοικιαστές έχουν στον όνομα τους τον λογαριασμό.

Έτσι, λοιπόν θα καλείται ο ενοικιαστής να πληρώσει τον φόρο, τον οποίο κανονικά πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, ωστόσο θα το παρακρατεί το αντίστοιχο ποσό από το ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μέτρο αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες κι όχι τους ενοικιαστές.

Επίσης, άγνωστο τι θα γίνει με τα ακίνητα που μένουν ανεκμετάλλευτα και οι ιδιοκτήτες τους δεν αντλούν έσοδα απ΄αυτούς, καθώς και με τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, πολλοί εκ των οποίων μισθώνονται με χαμηλό τίμημα.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη, αν το τέλος για το 2011 θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της ΔΕΗ να αποστείλει εγκαίρως τους λογαριασμούς με το νέο τέλος.

Σημειώνεται ότι το στόχος είναι ο νέος φόρος να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς που θα αποστείλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ανακοινώνοντας το μέτρο, ότι το τέλος για το 2011 θα καταβληθεί ως και το Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τα έσοδα αυτά να συμπεριληφθούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι σχετικές διευκρινίσεις από το υπουργείο αναμένονται την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.