Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΟΜΒΕΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

 Ζωή Γεωργαντά , Είμαι φίλη των Παπανδρέου, ας μη αναγκάσουν να βγάλω στοιχειά που θα τους βλάψουν !!!!!!!!

Ζωή Γεωργαντά-πρώην μέλος ΔΣ ΕΛΣΤΑΤ

Για τις καταγγελίες για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ, στην εκπομπή με το Μάνο Κακλαμάνο και τον Δημήτρη Καζάκη:
Ζωή Γεωργαντά-πρώην μέλος ΔΣ ΕΛΣΤΑΤ
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η βούληση από το κυβερνών κόμμα-με λύπη το λέω- να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στη Στατιστική Υπηρεσία και να παρουσιαστούν τα πραγματικά στοιχεία. Είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει».

Για τις εκτιμήσεις της ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι κάτω απο 9%: «το 15,4% είναι τέταρτη αλλαγή. Είχε βγει ο υπουργός των οικονομικών ή ο γραμματέας και είχαν πει ότι ήταν 6,5%. Μετά το έκαναν 12,5%. Όλα αυτά τα νούμερα τα βλέπω τελείως αυθαίρετα, δεν βασίζονται πουθενά. Εαν βασίζονταν, δεν θα έδινες σκέτα νούμερα. Γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να γίνει μία διερεύνηση. Ας γίνει εξεταστική επιτροπή, να μπουν μέσα εμπειρογνώμονες, να μπουν λογιστές. Λογιστές χρειάζονται γιατί είναι εθνικοί λογαριασμοί. Ας είναι και ξένοι εμπειρογνώμονες αλλά θα είναι και Έλληνες. Δεν θα μας κάνουν ό,τι θέλουν οι ξένοι. Δεν θα μας λένε τί θα βάλουμε μέσα.θα είμαστε και εμείς στις επιτροπές.
Πρέπει να γίνει αυτή η επιτροπή, να διερευνηθούν τα στοιχεία όλα».
Θυμάμαι ότι μετά τον κ. Αλογοσκούφη έγινε ένας έλεγχος για τις αμυντικές δαπάνες γιατί τα συζητούσα άτυπα με στελέχη της ΕΣΥΕ. Μου είχαν πει ότι είχαν γίνει πάλι έρευνες με τον κο Γκραβαρίτη και είχαν δει ότι στις  αμυντικές δαπάνες είχε συμβεί το εξής. Είχαμε αγοράσει ως κράτος στρατιωτικό εξοπλισμό από τα οποία είχαμε πληρώσει μόνο το 10%. Είχαν μπει αμυντικές δαπάνες σαν να είχαμε πληρώσει το 100%, ενώ δεν τα είχαμε πληρώσει.Τότε είπαν ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν όπως τις είχε πει ο κος Αλογοσκούφης. Κι όλα αυτά έπρεπε να βγουν και δεν τα έβγαλαν. Και ο κ. Γκραβαρίτης υπάρχει ακόμα.
Τότε που είχαν διαπιστωθεί αυτές οι αυθαιρεσίες και επειδή η Γιούροστατ  τότε ερχόταν και ήλεγχε. Και επειδή οι εκπρόσωποι της Γιούροστατ δεν τα είχαν δηλώσει ότι ήταν έτσι, τότε είχαν καθαιρεθεί άτομα στις Βρυξέλλες και στη Γιούροστατ, στο Λουξεμβούργο. Τους είχαν καθαιρέσει από τις θέσεις που ήταν επειδή δεν είχαν βγει έξω να πουν ποιά είναι τα πραγματικά στοιχεία γιατί είχε φανεί ότι είχαν γίνει λάθος καταχωρήσεις κονδυλίων.
Δεν λέω ότι δεν είναι σοβαρή υπηρεσία. Είναι σοβαρή υπηρεσία αλλά δεν μπορείς να λες κάνε κάτι γρήγορο. Έγινε με βιασύνη ίσως για ν’ απαλλαγούν από αυτό το βάρος της Ελλάδας.Αν θέλεις να κάνεις εκκαθάριση κάνεις τις μελέτες, όπως γίνεται παντού.
Από συζητήσεις με στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ φαίνεται ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι και κάτω από 10%.Γι΄αυτό πρέπει να δωθεί εντολή από τον κο Βενιζέλο, ως υπουργό Οικονομικών, να δωθεί εντολή και να φτιαχτεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία».
 
Αν τα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ είχαν καλή συνεργασία με τον Ανδρέα Γεωργίου μέχρι τον Αύγουστο του 2010:

 
«Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το μόνο που μας πείραξε ήταν ότι ήθελε να πάει στην Αμερική για να φέρει το πράγματά του από την Αμερική και θα έλειπε 20 μέρες. Τότε ο κος Φιλίππου, ο κος Λογοθέτης και εγώ είπαμε ότι ‘’καλό θα ήταν ν’ αρχίσουμε τη δουλειά’’. Στη συνάντηση με τον κο Παπακωνσταντίνου, ο κος Πλασκοβίτης μας είπε ότι υπήρχαν ημερομηνίες και είχαν λήξει. Μας έδειξε και τα έγγραφα από τη Γιούροστατ. Δεν είχε προλάβει ο κος Πλασκοβίτης,ο οποίος τυπικά ήταν επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας. Είχε στείλει επανειλλημμένα έγγραφα  η Γιούροστατ από το 2009 και ζητούσαν να ξεκαθαρίσουμε τα swaps, να κάνουμε το έλλειμμα, να επιταγχυνθεί η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ήταν μεγάλη καθυστέρηση».  
 

Για τις ΔΕΚΟ και τον ΟΣΕ: 
 

«Ορισμένοι Βουλευτές έχουν επικεντρωθεί σε ένα κριτήριο του 50%, δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό γιατί δεν τα γνωρίζουν. Το κριτήριο αυτό είναι το 1% της όλης διαδικασίας. Το κριτήριο αυτό λέει ότι για να χαρακτηριστεί μία επιχείρηση μη εμπορεύσιμος πρέπει να διαπιστωθεί ότι ο δημόσιος οργανισμός, τα έσοδά του, οι πωλήσεις του, το προϊόν του δεν επηρεάζουν. Για να αποδείξεις ότι τα εισιτήρια που πληρώναμε στον ΟΣΕ δεν διαμορφώνονται από το μηχανισμό προσφοράς και ζήτησης είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Δεν γίνεται έτσι στα γρήγορα και αβασάνιστα. Δεν έγινε μελέτη και αν έχει γίνει και την απέκρυψε ο κος Γεωργίου, να τη  βγάλει, να πει ότι έγινε η μελέτη.Δεν ήταν δυνατόν να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα μελέτη.
Το ενεργητικό του ΟΣΕ μπαίνει στο ΑΕΠ. Από συζητήσεις που είχαν γίνει με τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αν και ο κος Γεωργίου είχε απαγορεύσει στο προσωπικό να μας μιλάει, το ενεργητικό του ΟΣΕ είχε αποτιμηθεί με τιμές του ’70 ίσως και του 60. Ο πληθωρισμός που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν μποοείς να βάζεις τιμές του ’70. Έπρεπε να μπει στο ΑΕΠ. Αν ήταν με σημερινές τιμές το ενεργητικό του ΑΕΠ,
  σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε βγάλει και το έλλειμμα μικρότερο.Βάζοντας δηλαδή το ενεργητικό στο ΑΕΠ με πολύ χαμηλές αξίες και βάζοντας στο έλλειμμα το παθητικό του ΟΣΕ που ήταν με τις σημερινές τιμές.  
Η διαφωνία όπως λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι Βουλευτές, δεν προέρχεται από εμάς. Αυτός μας είχε απαγορεύσει να έχουμε πρόσβαση στα πάντα».

Για την «επίθεση» από τον Α. Μακρυπίδη:   
(για τα επιδόματα)
 
«Είναι τελείως συκοφαντικό, δεν έχω καταδικαστεί για κανένα τέτοιο θέμα απλώς όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ήμουν επίκουρη καθηγήτρια επί θητεία και υπήρχε τότε νόμος που έλεγε ότι όταν είσαι επί θητεία, σε περίπτωση που δεν εξελιχθείς, απολύεσαι και γι΄αυτό το λόγο δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά του ΚΕΠΕ, αυτό το κάναμε όλοι στο ΚΕΠΕ. Είχα πάρει μια απόσπαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως μέλος του ΚΕΠΕ και ήμουν και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τότε έπρεπε να παίρνω τη μια ΑΤΑ, αυτό είχε διευκρινιστεί σε κάποια φάση και μου τα κρατήσανε, δεν έχω καταδικαστεί πουθενά. Θα κάνω και μήνυση και αγωγή κατά του κου Μακρυπίδη. Δεν πήρα ποτέ παραπάνω χρήματα.
 
 
(για το διδακτορικό της)
 
Το διδακτορικό μου το πήρα από το Πανεπιστήμιο του
Leeds το 1981 και ο τίτλος του είναι : «ένα τριμηνιαίο υπόδειγμα για το ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας» δεν είναι αυτό (που ανέφερε ο κος Μακρυπίδης). Αυτό θα το βγάλω έξω εγώ και στους Financial Times και παντού και θα πω να βγει το Πανεπιστήμιο  του Leeds και να πει αν είναι αντιγραφή από μελέτη του ΟΗΕ και αν είναι ο τίτλος του διδακτορικού μου «υπεργολαβίες...». Το είχα δηλώσει το διδακτορικό μου το ’80, είναι στη δημοσιότητα και κατατέθηκε και στο ΚΕΠΕ. Είχα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών ήταν καθαρά οικονομετρικό, εφαρμοσμένη οικονομετρία γι’ αυτό πήρα και τη θέση της Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική αυτή τη στιγμή από ένα κομμάτι τουλάχιστον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είναι «σου κολλάμε ρετσινιά και άντε μετά βγάλτην». Αυτή τη στιγμή θέλουν να μας πακετάρουν κι εμένα και τον κ. Λογοθέτη, ότι είμαστε αναξιόπιστοι, ότι είμαστε απατεώνες, ψεύτες, καταχραστές, ότι σπάμε κωδικούς. Είπαν αν είναι δυνατόν, ότι είναι hacker ο κ. Λογοθέτης. Πρέπει ίσως ο κ. Λογοθέτης να βγει και να πει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου τον πίεσε να παραιτηθεί. 
 

 
Για τη στάση που τηρούσε ο κ. Γεωργίου:
 
 
«Ο κος Γεωργίου είχε για σημαία του των Κώδικα Ορθής Πρακτικής. Όπως υποστήριξαν και τα άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ο Κώδικας ορθής Πρακτικής είναι ένα πλαίσιο που στέλνει η Eurostat σε όλες τις χώρες μέλη για την ποιότητα των στοιχείων. Εκεί υπάρχει ένα άρθρο που λέει ότι είναι υπεύθυνος ο πρόεδρος για τα στατιστικά στοιχεία. Ασφαλώς. Σε άλλο κείμενο όμως γράφει σαφώς και ευκρινώς ότι αυτός ο Κώδικας είναι απλώς ένα πλαίσιο, δεν είναι νόμος, δεν είναι διάταγμα που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι απλά ένας μπούσουλας για την ποιότητα των στοιχείων. Υπάρχει νόμος, ο 3832 ο οποίος καθορίζει ποιές είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου και του συμβουλίου. Τον Νοέμβριο ο κος Γεωργίου προώθησε από ότι φαίνεται από όλα τα έγγραφα που είναι μέσα στη δικογραφία του κου Λογοθέτη, προωθήθηκε γενικά από τη Eurostat και από τον μόνιμο εκπρόσωπό της, τον κο Σνόρασον, αλλαγή, τροποποίηση του νόμου. Σε κάποια κείμενα λέγεται ότι ο κος Γεωργίου είχε στείλει στον κο Τομσεν του ΔΝΤ ένα email στο οποίο τον παρακαλούσε να επιβληθεί μέσω του ΕΚΟΦΙΝ, να επιβάλει απόψεις στον κο Παπακωνσταντίνου. Είναι τρομερά πράγματα και δείχνουν τις προδιαθέσεις του κου Γεωργίου, ποιά ήταν η στρατηγική του όταν ήρθε στη Στατιστική Υπηρεσία. Εμείς δεν το ξέραμε τότε και προσπαθούσαμε με όλα τα φιλικά μέσα να τον προσεγγίσουμε, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για την εξυγίανση των στατιστικών στοιχείων.
Ο Γεωργίου είχε απαγορεύσει στο προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ να μας μιλάει από τον Σεπτέμβριο, μας είχε απαγορεύσει πρόσβαση στα πάντα.
 

Θέλαμε να βγουν έξω τα πραγματικά στοιχεία, το είχαμε δηλώσει και στον κο Παπακωνσταντίνου όταν μας κάλεσε για συνεντεύξεις. Όταν με κάλεσε σε συνέντευξη τον Μάιο του 2010 του το είπα ξεκάθαρα».
 
 
Για την απόφαση να κάνει αίτηση στην ΕΛΣΤΑΤ και τη γνωριμία με τον κο Παπακωνσταντίνου:
 
 
«Δεν έχω ξανακάνει αιτήσεις για να μπω σε κανένα δημόσιο πόστο γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου, εγώ είμαι ερευνήτρια και δασκάλα και τίποτε άλλο. Διάφοροι φίλοι και πολιτικά είπαν ότι «είναι σε δύσκολη θέση η Ελλάδα, Ζωή» αν δείτε τελευταία στιγμή έκανα την αίτηση, έληγε η προθεσμία στις δώδεκα το βράδυ και εγώ την υπέβαλα έντεκα και είκοσι, είχα αμφιβολίες ακόμη και τότε. Στην ΕΛΣΤΑΤ μπήκα επειδή θεωρούσα ότι θα προσφέρω και το είπα στον κο Παπακωνσταντίνου όταν με κάλεσε «δεν σας γνωρίζω αλλά βλέπω από την εμφάνισή σας ότι είσαστε ένας άνθρωπος αξιοπρεπής, αδιάφθορος και πιστεύω ότι θα στηρίξετε την ανεξαρτησία της αρχής, διαφορετικά να μου το πείτε γιατί δεν θέλω να με επιλέξετε». Και εκείνος γέλασε και είπε «κυρία Γεωργαντά θεωρείτε ότι εγώ θα επέμβω;» και είπα ότι δεν θεωρώ τέτοιο πράγμα και είχα δηλώσει είτε να είμαι πρόεδρος είτε μέλος, δεν με πείραζε.
 
Του είχα κάνει σύσταση του κου Παπακωνσταντίνου με ορισμένα
emails αργότερα και με γράμματα ότι «αν θέλεις να βγάλεις μια επιτροπή η οποία θα δουλέψει, θα πρέπει τα άτομα αυτά να γνωρίζονται μεταξύ τους, προτού τα ανακοινώσεις, γιατί υπάρχουν διαφωνίες απόψεων και προσεγγίσεων. Κάλεσέ τους όλους όσους νομίζεις ότι κάνουν, αφού εσύ τα εξετάζεις και όχι η επιτροπή της Βουλής». Ο νόμος λέει ότι πρέπει να επιλέγονται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ο κος Πλασκοβίτης μου είπε ότι είχαν υποβληθεί 80 αιτήσεις και πήρανε τους τέσσερις.  
Άσχετα αν εγώ ψηφίζω και βοηθάω και αγαπάω το ΠΑΣΟΚ- μέχρι στιγμής βέβαια γιατί τώρα έχουν αναποδογυριστεί τα πράγματα- πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι διακομματική επιτροπή που να ελέγχει τα βιογραφικά, τελικά τα ήλεγξε μόνο ο κος Παπακωνσταντίνου».
 
Για τα κριτήρια και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριελήφθησαν οι ΔΕΚΟ:
 
 
«Υπήρχαν χρονοδιαγράμματα, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ελλείψεις και μας έδωσαν ένα περιθώριο να τα ξεκαθαρίσουμε, έπρεπε να επιταχυνθεί η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτή η διαδικασία έχει επιβληθεί να είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες από τον Φεβρουάριο του 2000. Τα κριτήρια που έχουν μπει είναι ένα σύστημα πολύπλοκο. Για να διαπιστωθεί ότι ο οργανισμός δεν επηρεάζει, δηλαδή τα έσοδά του, οι πωλήσεις του πχ του ΟΣΕ είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, δεν μπορείς να το πεις έτσι στην τύχη και στα γρήγορα και αβασάνιστα. Δεν έγινε μελέτη, δεν ήταν δυνατόν να γίνει μέσα σε μια βδομάδα.

Ακολουθήσαμε μια μεθοδολογία που μίκρυνε το ΑΕΠ και αύξανε το έλλειμμα, βάζοντας το ενεργητικό των ΔΕΚΟ στο ΑΕΠ με πολύ μικρές, χαμηλές αξίες και το παθητικό στο έλλειμμα με σημερινές τιμές. 
 
 
Για τις φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου
 
 
«Εγώ έχω φιλικές σχέσεις και δεν ήθελα να βγάλω στη δημοσιότητα πράγματα που να βλάπτουν τον Γιώργο, δεν το ήθελα αυτό το πράγμα γιατί έχω και έναν συναισθηματικό δεσμό και με τον Αντρίκο, που ήμασταν μαζί στο Harvard, μέναμε στο ίδιο σπίτι και με την Μαργαρίτα ήμουν στη ΕΓΕ, έχω ζήσει με τους ανθρώπους, δεν τους διαγράφω από τη μια στιγμή στην άλλη και είχα πολλές δυσκολίες να βγω και να πω πράγματα». 
http://www.radio9.gr/News.aspx?a_id=23378

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.