Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τί θα συμβεί τον Νοέμβρη ; Αυτοδιοικητικές ; ή καθαρά Πολιτικές Εκλογές ;

γράφει ο Αγγελος Αγγελίδης
(ΔΣ Δήμου Αιγινίου)

Το καταστροφικό γιγάντωμα του Σχέδιου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨


και το διαφαινόμενο ΤΕΛΟΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλύοντας τον όρο Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβάνομαι ότι είναι όλη εκείνη η προσπάθεια, η οργάνωση και η πιστή και Νόμιμη εφαρμογή της διαδικασίας, ώστε ένα σύνολο πολιτών που ζει και δραστηριοποιείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας να διοικείται από δημοκρατικά εκλεγμένους γνωστούς και καταξιωμένους ανθρώπους-συμπολίτες, που ζουν και δραστηριοποιούνται και αυτοί νόμιμα και ενάρετα ανάμεσά τους.
Η Παλιά Μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλα αυτά τα προαπαιτού-μενα στοιχεία των αιρετών (συμπολίτες, γνωστοί, καταξιωμένοι, ενάρετοι, νόμιμοι κλπ), τα διασφάλιζε και τα συντηρούσε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό όχι τόσο με κάποια περιοριστική Νομοθεσία αλλά περισσότερο και ουσια-στικότερα με τον απ΄ ευθείας, ενεργό και καθημερινό Κοινωνικό Αυτοέλεγχο .

Με την εφαρμογή του Σχεδίου ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ¨ άρχισε η εν μέρει αλλοίωση των παραπάνω στοιχείων. Οσο μεγάλωναν οι ............
εκλογικές περιφέρειες και όσο μεγάλωναν οι αριθμοί, τόσο πιο έντονες γίνονταν οι αποκλίσεις από τα στο-χευμένα στοιχεία. Αποδεδειγμένα, στους μεγάλους πληθυσμούς αλλοιώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι επαφές και χάνεται ακόμη και ο ουσιαστικός έλεγχος. Αποτέλεσμα η δημιουργία απρόβλεπτων φαινομένων.

Με την επικείμενη εφαρμογή του Σχεδίου ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις, επειδή γιγαντώνονται περισσότερο οι αριθμοί. Βλέ-πουμε δηλαδή ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών ενός Δήμου και ο αριθμός των πόλεων ή χωριών που τον απαρτίζουν, τόσο μειώνονται τα θετι-κά προαπαιτούμενα στοιχεία των αιρετών. Υπάρχει δε και η περίπτωση, που δυστυχώς προβλέπω να είναι ο Κανόνας και όχι η εξαίρεση, να μην γνωρί-ζουμε καθόλου τον Δήμαρχό μας ή τους άλλους αιρετούς.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Θυσιάζεται η Δημοκρατία στα Πολιτικά Συμφέροντα

Εντελώς οξύμωρο είναι το σχήμα που επέβαλλε τόσο το παλιότερο Σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, όσο και τώρα που επιμένει επίσης το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ με την επιβολή της συμμετοχικής ποσόστωσης του κάθε φύλλου στα εκλογικά ψηφοδέλτια. Αυτή η επιβολή, η δέσμευση και η υποχρέωση δεν θεωρώ ότι είναι δείγμα ελεύθερης διαδικασίας ή ακηδεμόνευτης δημοκρατίας. Στα κοινά για να έχουμε επιτυχία πρέπει να συμμετέχουν όσοι ελεύθερα επιθυμούν και μάλιστα η επιθυμία τους να συνδυάζεται με σχετικές γνώσεις ή εμπειρίες. Η αναγκαστική συμμετοχή και η υποχρεωτική ποσόστωση τις περισσότερες φορές φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Δημιουργούνται έτσι οι περίφημες ¨γλάστρες¨ που στολίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια, άσχετα αν ανήκουν στο αντρικό ή στο γυναικείο φύλλο. Μειώνονται κατά συνέπεια και αναγκαστικά οι μετρημένες θέσεις που μπορεί να είχαν καταληφθεί από άλλα δραστήρια και ικανά άτομα.

Φτάσαμε έτσι να δούμε περίπτωση Ψηφοδελτίου Δημοτικών Εκλογών όπου πέρα που είχε τον μικρότερο αναγκαστικά αριθμό υποψηφίων Συμβούλων (17 στους 26), περιελάμβανε δύο άτομα από την ίδια οικογένεια (και τον πατέρα και την μη παντρεμένη κόρη του). Αυτό από κλασσική αδυναμία συμπλήρω-σης ενός ικανού ψηφοδελτίου.

Ετσι η για πολλά χρόνια εφαρμοσμένη και δοκιμασμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα πραγματικό κύτταρο λαϊκής και πλέριας Δημοκρατίας θα κατά-ντήσει το πολιτικό δεκανίκι του διαφαινόμενου και άκρως επικίνδυνου δικομ-ματισμού, δημιουργώντας σοβαρό έλλειμμα στους Δημοκρατικούς θεσμούς.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Κομματισμός και Εξαρτήσεις

Με το Σχέδιο ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨ ο κύριος παράγοντας επιτυχίας θα είναι η πλή-ρης Κομματικοποίηση του Συστήματος. Τίθενται τέτοιοι όροι και τόσες προ-ϋποθέσεις για την σωστή και με αξιώσεις συγκρότηση ενός Συνδυασμού, που για να ικανοποιηθούν πρέπει απαραίτητα να υπάρχει η στήριξη και η βοήθεια ενός μεγάλου Κόμματος. Κομματική ¨ομπρέλα¨ λοιπόν στον Συνδυασμό και στον Δήμαρχο, με όλες βέβαια τις μετέπειτα συνέπειες που από απλή εξάρ-τηση θα γίνει υποταγή και αναπόφευκτα θα φθάσει από τυπική συνεργασία σε άτυπη διαπλοκή.

Ο Κομματισμός θα δώσει επίσης την ευκαιρία σε ορισμένα στοιχεία που συμ-περιφέρονται ύποπτα τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά να διεισδύσουν σε ση-μαντικά πόστα και να καταλάβουν καίριες θέσεις. Αγνωστοι και ουρανοκατέ-βατοι, αλεξιπτωτιστές και αμφίβολης αξίας θα βρεθούν με δικαίωμα Νόμου ανάμεσα στους πραγματικά δικαιούχους των διαδικασιών. Θα είναι δε κατορ-θωτό, μετά από επίμονους διαγκωνισμούς και ανίερες συνεργασίες, να φτά-σουν νικητές στο νήμα του τερματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.