Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πάμε για εκλογές ;

Δύο πολιτικοί αναλυτές από τη Θεσσαλονίκη, μίλησαν στο SPNews και στον Δημήτρη Συρμάτση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τον ανασχηματισμό, τη νέα Bουλή αλλά και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Δημήτρης Βασιλειάδης και Δημήτρης Κατσαντώνης αναλύουν την πολιτική επικαιρότητα, επιχειρηματολογούν στις κινήσεις του Πρωθυπουργού και προβλέπουν... από το δικό τους πρίσμα τις αυριανές πολιτικές εξελίξεις
Δημήτρης Κατσαντώνης - TO THE POINT
Τι είναι πιο πιθανό να πράξει ο Πρωθυπουργός κατά την άποψη σας ; Ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές ή και τα δύο ;

 Τον  ανασχηματισμό  μπορεί να τον αποφασίσει μόνος του ο Πρωθυπουργός. Τις πρόωρες εκλογές, κατά τη γνώμη μου, όχι. Κι αυτό επειδή πρέπει να διαβουλευθεί επ’αυτού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (αν όχι με όλη την επονομαζόμενη τρόϊκα) και να αποσπάσει τη συγκατάθεση ή έστω την ανοχή της.
 Συνεπώς, από πλευράς ευχέρειας επιλογών, ο ανασχηματισμός φαίνεται να είναι η πιο πιθανή προοπτική.
 Οι πρόωρες εκλογές , αν και εφόσον αποφασισθούν, πρέπει λογικά να τις συνδέσουμε με σχεδιασμούς μετακίνησης του πολιτικού σκηνικού σε πιο συναινετικές μορφές  και με επιλογές για διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της κυβερνητικής εξουσίας.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποια είναι τα σημερινά σημάδια για το αποτέλεσμα ; Θα υπάρξει αυτοδυναμία ; Θα έχουμε μεγάλη αντιπροσώπευση κομμάτων στη νέα βουλή ή θα πιεστούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ;

 Απαντώ από το τέλος: Ακραία πόλωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ , του είδους της δεκαετίας του ’80 , δεν είναι σφόδρα πιθανή εξέλιξη. Συνεπώς, τα μικρά κόμματα (παλαιά και νέα) θα βρουν καλύτερες προϋποθέσεις  ανάπτυξης τους. Δεν είναι λοιπόν τελείως απίθανο το σενάριο για Κοινοβούλιο οκτώ κομμάτων.
 Η μεγάλη πιθανότητα όμως για τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας εδράζεται σε βαθύτερες αιτίες . Η κοινωνία αισθάνεται(όπως δείχνουν οι έρευνες) ότι υποαντιπροσωπεύεται  από όλα τα σημερινά πολιτικά κόμματα και κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Αυτό σημαίνει πως μεγάλη (σε σχέση με το παρελθόν) μερίδα παραδοσιακών ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων αποευθυγραμμίζεται και ακολουθεί πρωτόγνωρες πολιτικές και εκλογικές ατραπούς.
 
Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το λεγόμενο διακύβευμα των εκλογών ; Τα μέτρα του ΔΝΤ, η οικονομία γενικότερα και η σωτηρία της χώρας ; Ποιος θα θέσει την ατζέντα, η κυβέρνηση, η ΝΔ ή η Αριστερά ;

 Έτσι όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση, το διακύβευμα  είναι η αποδοχή ή η καταδίκη του μνημονίου, γεγονός όχι ευοίωνο για το κυβερνών κόμμα.
 Όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα (και τα πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα) να μεταθέσει τη βάση του διακυβεύματος στην αποδοχή ή όχι μίας στρατηγικής αποφυγής της χρεωκοπίας (όπου η αντιπολίτευση έχει πανσπερμία απόψεων και κυρίως απουσία σοβαρής πρότασης).
 Για το καλό του τόπου όμως, καλό θα ήταν η προεκλογική ατζέντα να ξεφύγει από τα εκλογικά διλήμματα που συμφέρουν το ένα ή το άλλο πολιτικό κόμμα και να επικεντρωθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης προγραμματικών στόχων για την έξοδο από την κρίση.
 Η απάντηση στο ερώτημα «μετά την κρίση, τι;» είναι αυτή που θα καταξιώσει εκ νέου τα  κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Ούτως ή άλλως, ο οδικός χάρτης προς την αναδυόμενη Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και τις επιταγές των καιρών….
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δημήτρης Βασιλειάδης – INTERVIEW


Τι είναι πιο πιθανό να πράξει ο Πρωθυπουργός κατά την άποψη σας ; Ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές ή και τα δύο ;

 Και τα δυο αφού πρώτα κάνει μια κυβέρνηση (μέσω ανασχηματισμού) που θα είναι περισσότερο εκλογική (μάχιμη δηλαδή) παρά διεκπεραιωτική από αυτή που έχει τώρα. Βέβαια ρισκάρει με τον ανασχηματισμό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθήσει να λύσει. Ενδιαφερόμενοι που δεν θα μπουν στο νέο σχήμα, θα βγουν στα κάγκελα και θα φωνασκούν γιατί δεν αξιοποιήθηκαν. Βέβαια σε κάθε ανασχηματισμό παίζει ρόλο και η γεωγραφία (από ποιες περιοχές της χώρας θα βάλουμε Υπουργούς, ώστε να υπάρχει  ισορροπία μεταξύ κέντρου και περιφέρειας). Με τις αυτές παραμέτρους ως δεδομένες, ο ανασχηματισμός είναι γρίφος για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Πέραν όμως αυτού, κάθε ανασχηματισμός είναι ταυτόχρονα και μια παραδοχή αποτυχίας : δεν δουλεύει το σχήμα, το αλλάζω!. Τέτοιες παραδοχές αποτυχίας, κάτω από συνθήκες μνημονίου καθιστούν τις εξελίξεις πιο «εκλογικές».
 
Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποια είναι τα σημερινά σημάδια για το αποτέλεσμα ; Θα υπάρξει αυτοδυναμία ; Θα έχουμε μεγάλη αντιπροσώπευση κομμάτων στη νέα βουλή ή θα πιεστούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ;

 Κατ’ αρχήν πότε θα γίνουν οι πρόωρες. Οι εκτιμήσεις οι δικές μου είναι για τρεις πιθανές εκλογικές περιόδους, με διαφορετική πιθανότητα για κάθε μια από αυτές. Μια περίοδος είναι Σεπτέμβριος - Οκτώβριος του 2012. Με λίγες πιθανότητες γιατί δεν νομίζω πως τη «βγάζει» μέχρι τότε. Το 2ο σενάριο μου είναι για Μάρτιο του 2012, με καλές πιθανότητες και ίσως με επιχειρήματα του τύπου «γλιτώσαμε τα χειρότερα (χρεοκοπία)».  Το 3ο σενάριο που με τον καιρό μου φαίνεται όλο και πιο πιθανό, είναι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2011. Η πίεση μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και η υπερβολική και δυσβάσταχτη λήψη μέτρων για την διάσωση της οικονομίας της χώρας, θα τον οδηγήσουν σε εκλογές εντός του έτους και αφού θα έχει «κλείσει» κάποιες τρύπες για το θέμα αυτό στην Ε.Ε. (και τους λοιπούς παρτενέρ μας).
 Όσο για την αυτοδυναμία, κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που σκόπιμα δεν την  βλέπουν (ή βλέπουν συγκυβέρνηση με σχήματα που μεταξύ τους ούτε με οξυγονοκόλληση δεν κολλάνε). Η αυτοδυναμία είναι δεδομένη. Ο Παυλόπουλος έκανε έναν εκλογικό Νόμο (50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα) που ακόμα και στα πιο χαμηλά ποσοστά μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση. Η βεβαιότητα αυτή μπορεί να διαταραχθεί μόνο αν στη Βουλή μπουν όλα τα «οριακά» κόμματα : Οικολόγοι - Πράσινοι, Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία και λοιπές «Δυνάμεις». Κάτι τέτοιο, με τα σημερινά δεδομένα, το θεωρώ απίθανο να συμβεί.
 Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το λεγόμενο διακύβευμα των εκλογών ; Τα μέτρα του ΔΝΤ, η οικονομία γενικότερα και η σωτηρία της χώρας ; Ποιος θα θέσει την ατζέντα, η κυβέρνηση, η ΝΔ ή η Αριστερά ;
Η προεκλογική συζήτηση θα είναι πάνω στην οικονομία της χώρας. Αυτό που φοβάμαι είναι πως δεν θα ακούσουμε προτάσεις για το πώς θα βγούμε από τη κρίση, αλλά μια αντιπαράθεση για το χθες και συγκριμένα για αν το μνημόνιο ήταν ή δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για τη χώρα. Το μεν ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να υποστηρίξει την επιλογή του, η δε αντιπολίτευση (όλη η αντιπολίτευση) θα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο. Είναι βέβαιο πως θα χαθεί η ευκαιρία να ακούσουμε κάτι νέο, κάτι ελπιδοφόρο που τόσο ανάγκη έχουν οι πολίτες. Και ακριβώς γιατί θα μας κουράσουν με τα υπέρ και τα κατά του μνημονίου και μόνο, η αποχή θα χτυπήσει πάλι κόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.