Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Απ' τη σταύρωση στην ανάσταση η Κερατέα

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων, οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν ότι νίκησαν.

Τι αντιπροτείνει ο δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τι περιμένει από το ραντεβού με την υπουργό Περιβάλλοντος την προσεχή Πέμπτη
 
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων, οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν ότι νίκησαν. 
«Δευτέρα 18-4-2011. Συνάντηση Παπουτσή-μητροπολίτη Νικόλαου και Λεβαντή. Ωρα 12.30 ανακοινώθηκε ότι φεύγουν τα ΜΑΤ. Σχεδόν αμέσως καθαρίζουμε όλα τα μπλόκα. Οι δρόμοι ανοίγουν. Δάκρυα, χαρά, εκτόνωση, πανηγυρισμοί. Αγκαλιές και φιλιά στο μπλόκο ΒΙΟ.ΠΑ. Μπροστά στο μπλόκο των ΜΑΤ (γέφυρα ΜΑΤέζα) με μητροπολίτη, δημοσιογράφους κ.ά. Αποχωρούν χωρίς όρους, με κατεβασμένο κεφάλι».
Ο αγώνας τιμής των κατοίκων της «Ομορφης Πόλης», της Κερατέας, ενάντια στα ΜΑΤ και το κράτος των εργολάβων, όπως το ονομάζουν, ξετυλίγεται με τρόπο....
συγκλονιστικό μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο ενός μέλους της συντονιστικής επιτροπής. Σελίδες γεμάτες αγωνία, πείσμα, αποφασιστικότητα.
«Σάββατο 16-4-2011. Διαβουλεύσεις για το τι θα κάνουμε. Ο μητροπολίτης γύρισε. Μιλάει με Παπουτσή, οργανώνουν φυγή! Δευτέρα θα λήξει;».
Ουδείς γνώριζε. Την περασμένη Κυριακή ο μητροπολίτης, ευρισκόμενος στο Αγιον Ορος, είχε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. «Πάρε πρωτοβουλία να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή για να γιορτάσει ο κόσμος Πάσχα», φέρεται να είπε ο μητροπολίτης, παροτρύνοντας τον Χρ. Παπουτσή να χειριστεί το θέμα αρμοδίως. Ο υπουργός υπό την «απειλή» και της μήνυσης που επρόκειτο να υποβληθεί από τους αστυνομικούς, τηλεφώνησε το ίδιο βράδυ στον πρωθυπουργό, από τον οποίο πήρε την τελική έγκριση.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων, οι κάτοικοι πιστεύουν ότι νίκησαν. «Το Οβριόκαστρο είναι για μας κόκκινη γραμμή», λένε.
Πηγές της συντονιστικής επιτροπής και του δήμου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις των υπουργών περί πραγματοποίησης του ΧΥΤΑ στην Κερατέα πραγματοποιούνται προκειμένου η κυβέρνηση να μην εμφανιστεί ηττημένη σε ένα ζήτημα που απασχόλησε την κοινή γνώμη επί μακρόν. «Σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα εξαιτίας έργων διαχείρισης απορριμμάτων και δεν θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι δυναμικές κινητοποιήσεις σαν αυτή μπορούν να τα ανακόψουν», υποστηρίζουν.
Το ΥΠΕΚΑ από την πλευρά του, αν και επισήμως δεν παίρνει θέση για το μέλλον του έργου και επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά τη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τη δημοτική αρχή, ανεπισήμως διαβουλεύεται με την Κερατέα προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Μέλη της συντονιστικής λένε μάλιστα ότι η Τίνα Μπιρμπίλη είναι η μόνη υπουργός στην οποία προσβλέπουν, αφού οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τους φαίνεται να λειτουργούν.
Η αντιπρόταση του δήμου πάντως αφορά εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων μόνο της ευρύτερης περιοχής, πιθανώς με τεχνολογία αεριοποίησης, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.). Το κόστος υπολογίζεται να ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ.
«Εχουμε ήδη συντάξει προμελέτη. Θα το κατασκευάσει ο φορέας του ΒΙΟ.ΠΑ., όπου συμμετέχει ο δήμος με 30%. Τα έργα μπορούν να αρχίσουν άμεσα. Ζητάμε να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο μέσης όχλησης, ώστε να επιτραπεί η χρήση. Ταυτόχρονα θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ανακύκλωση και μείωση του όγκου απορριμμάτων», τονίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.