Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Παράθυρο ελπίδας για χιλιάδες συμβασιούχους

Παράθυρο ελπίδας για χιλιάδες συμβασιούχους
Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων για την περίοδο πριν από το 2001. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης και για τους συμβασιούχους έως το 2004 E» 15/4

«Ζωντανές» παραμένουν οι ελπίδες δικαίωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται από το 2001 και διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους (χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω επέκτασή της μέχρι το 2004) χάρη σε χθεσινή απόφαση που πήρε η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της. Το ανώτατο δικαστήριο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για τη μονιμοποίηση των παλαιότερων συμβασιούχων επιτρέποντας να γίνουν δεκτές αγωγές που εκκρεμούσαν πριν από τη συνταγματική απαγόρευση μονιμοποίησης, η οποία θεσπίστηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος τον Απρίλιο 2001. Ανοικτό παραμένει να κριθεί στο άμεσο μέλλον και η τύχη συμβασιούχων επόμενης «γενιάς» μέχρι το 2004, όταν εκδόθηκε το διάταγμα Παυλόπουλου (164/04), αφού κρίθηκε (από ΣτΕ και ΑΠ) ότι είναι συνταγματικά ανεκτό και μπορούσε να οδηγήσει σε μια τελευταία φάση μονιμοποιήσεων από την πολιτεία.


Ωστόσο δικαστές υποστήριξαν στη χθεσινή Ολομέλεια ΑΠ ακόμα πιο «προχωρημένες» απόψεις, δηλαδή ότι η συνταγματική απαγόρευση μονιμοποιήσεων απευθύνεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή για να μην ψηφίζει πλέον νόμους μαζικών μονιμοποιήσεων, αλλά η απαγόρευση δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κρίνουν ελεύθερα σε ποιες περιπτώσεις υποκρύπτεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και να διατάζουν τη μονιμοποίηση διά της δικαστικής οδού, για να αποφεύγονται οι καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Αν η άποψη αυτή υιοθετηθεί στο άμεσο μέλλον (εκκρεμούν και άλλες νεότερες αγωγές) θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαίωση ακόμα και συμβασιούχων νεότερης γενιάς.
Οι πληροφορίες για τη δικαστική δικαίωση συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους χιλιάδες συμβασιούχους που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τον Αρειο Πάγο, κάποιοι άνοιξαν μέχρι και σαμπάνιες, ενώ ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί.
Η αρεοπαγιτική απόφαση (με ψήφους 26-19) ξεπέρασε ουσιαστικά αγκυλώσεις της περιβόητης «τηλεφωνικής διάσκεψης» του 2007 που είχε βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες των συμβασιούχων με στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγους μήνες. Παράλληλα η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε την εισήγηση του αρεοπαγίτη Αν. Δουλγεράκη και την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε που ζήτησαν την απόρριψη της αγωγής των συμβασιούχων, θεωρώντας ότι μετά το Σύνταγμα του 2001 είναι αδύνατη οποιαδήποτε μονιμοποίηση, ακόμα και αν στην πραγματικότητα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Συμβασιούχοι ΟΠΑΠ
Το σκεπτικό και η απόφαση
Η Ολομέλεια, υιοθετώντας υπόμνημα της ΓΣΕΕ, έκρινε ότι οι παλαιότερες αγωγές (του 1998) για εργασιακή απασχόληση από το 1994 πρέπει να κριθούν με βάση το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να εφαρμοστεί ο προστατευτικός για τους εργαζομένους ν. 2112/20 που εμποδίζει τις καταστρατηγήσεις. Κατά την Ολομέλεια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι μεταγενέστερες ρυθμίσεις του Συντάγματος 2001 ούτε της κοινοτικής οδηγίας 1999/70/ΕΚ. Ο Αρειος Πάγος δικαιώνοντας συμβασιούχους του ΟΠΑΠ έβαλε «φρένο» και στο απίστευτο καθεστώς των εργαζομένων επί χρόνια με χιλιάδες συμβάσεις διάρκειας μίας μόνο ημέρας που ανανεώνονταν διαρκώς. Παρά τη σαφή ρύθμιση του Κανονισμού του ΟΠΑΠ που επιτρέπει μόνο συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι η προσφορά εργασίας σε συνεχή βάση και σταθερό ωράριο για πολλά χρόνια φανερώνει ότι οι εργαζόμενες κάλυπταν στην πραγματικότητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι οι χιλιάδες ανανεούμενες μονοήμερες συμβάσεις έγιναν προς καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Γι' αυτό και κρίθηκε νόμιμη η αγωγή τους για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και για άλλες ειδικότητες (αποθηκάριους, οδηγούς κ.λπ.).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.