Την ανάγκη εξοικονόμησης 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014 επισημαίνει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση. Σε έκθεσή του, μία ημέρα μετά την έγκριση του δανείου ύψους 28 δισ. ευρώ προς την....
Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι το ποσό των 14 δισ. πρέπει να εξευρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ αναφορικά με τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση μισθών σημειώνει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει ένα «κενό» 15-20% που πρέπει να κλείσει. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, ενώ προβάλλονται ως προτεραιότητες η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές» για τις οποίες ζητείται «πλήρη επανεξέτασή».
Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Προβλέπει επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη επίσπευσης των απαραίτητων αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ επισείεται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση μη αυστηρής τήρησης της δανειακής σύμβασης. Το ΔΝΤ προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο επισημαίνει επιπλέον τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.