Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Νέο κοινωνικό ολοκαάτωμα!!!

Εφαρμογή από φέτος επώδυνων μέτρων που επρόκειτο να υλοποιηθούν από το 2013, αλλά και αναδρομική εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη και πρόσθετων μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και να επιτύχει επιμήκυνση της διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε χθες ότι ..στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με την τρόικα τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος, χωρίς να λάβουν άμεση απάντηση, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ξένους ελεγκτές και με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχει και άλλα επώδυνα μέτρα, πέραν των περικοπών των συντάξεων.

Το κυριότερο πάντως είναι η άμεση υλοποίηση από φέτος μέτρων που κανονικά θα εφαρμόζονταν από το 2013, μεταξύ των οποίων είναι:

- Η μείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.

- Η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ, που προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς το μέγιστο όφελος θα είναι της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία είναι να συμβάλουν και οι συνταξιούχοι αγρότες στη δημοσιονομική εξυγίανση.

- Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.

Λόγω αντίδρασης των πολιτικών αρχηγών, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές, από τα 1.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 1.400 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση των συντάξεων κατά 5% από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ.

Νωρίτερα οι επιβαρύνσεις

Με την εφαρμογή μέτρων του 2013 από φέτος που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων που εμφανίζονται ήδη στα οικονομικά στοιχεία του 2012, αποφεύγοντας κοινωνικές εντάσεις.

Με τον τρόπο αυτό το 2012 θα έχει νέα μέτρα (με την έννοια ότι κάποια απ' αυτά που θα εφαρμοστούν δεν ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν φέτος), αλλά από την άλλη δεν θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές μεγαλύτερες των 11,5 δισ. ευρώ. Αν πάλι υπάρξουν νέες αποκλίσεις μέσα στο 2013, κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σταδιακά αν η χώρα πετύχει την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.

Μάλιστα χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο. το οποίο βρίσκεται σε γνώση των διαπραγματεύσεων, ερωτώμενο σχετικά, τόνισε ότι τέθηκε όπως και σε κάθε προηγούμενη επαφή με την τρόικα το θέμα της παράτασης εφαρμογής του μνημονίου. «Το θέμα της παράτασης είναι κάτι που τίθεται πάντα από την πλευρά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά την πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε η υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί από το δεύτερο μνημόνιο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, το οποίο συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία των ελεγκτών, ξεκαθάριζε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά σε μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι ήδη -σε μεγάλο βαθμό- σε γνώση της τρόικας μέσα από την αλληλογραφία των ημερών που προηγήθηκαν της χθεσινής επίσκεψής των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια πηγή τόνιζε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει από φέτος μέτρα τα οποία με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2013. Σημείωσε όμως ότι αυτά δεν θα αποτελούν νέα μέτρα, αλλά εφαρμογή νωρίτερα δράσεων ήδη συμφωνημένων από το μνημόνιο, οπότε το ποσό για τις περικοπές δαπανών θα παραμείνει 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η τρόικα ζήτησε χθες πρόσθετα μέτρα για το 2012.

Σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα, τόνισε ότι για τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν ήδη βρεθεί ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα συζητηθούν με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέα μέτρα, ανέφερε και νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με βάση το οποίο γίνεται εξοικονόμηση ύψους 27 εκατ. ευρώ από την περικοπή στα έξοδα παράστασης των υπουργείων και τη μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες για να στεγάζει τις υπηρεσίες έως και 20%. Τόνισε επίσης ότι επίκειται αντίστοιχη απόφαση και τις αμοιβές των γενικών γραμματέων με αναμενόμενο όφελος ύψους 10 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

αναδημοσίευση και συνέχεια του άρθρου εδω:http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2215095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.