Αύξηση των ωρών διδασκαλίας, κλείσιμο των κρατικών ΚΤΕΟ και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλά και λουκέτο σε…
απίθανους και πάμπολλους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η λύση για την εξεύρεση των 3,5 δις. ευρώ που λείπουν για να συμπληρωθούν τα μέτρα των 11,5 δις. ευρώ που ζητάει η τρόικα. Στην αναζήτηση άλλων 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση, για να κλείσει το πακέτο συνολικών περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη 26 Ιουλίου έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων για 8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν με:
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.
Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ. Εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι το πείραμα εκχώρησης των αρμοδιοτήτων τεχνικού ελέγχου των οχημάτων στον ιδιωτικό τομέα είναι επιτυχημένο και η μέθοδος του outsourcing, δηλαδή της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα αρμοδιοτήτων παροχής υπηρεσιών που μέχρι σήμερα ανήκαν στο Δημόσιο, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κλείσιμο θυγατρικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα πέσει στις πλάτες των ΟΤΑ. Εκτός από τα λουκέτα σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60 εκατ. ευρώ. Παρομοίως, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.
Παρεμβάσεις στην υγεία. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009, έχουν μείνει στα χαρτιά και πρέπει τώρα να τρέξουν.
Σύμφωνα με το Έθνος, για να προλάβει την άφιξη της τρόικας, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δευτέρα τους 20 πρώτους δημόσιους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Δεν αποκλείεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει και τις πρώτες εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν ώς τον Σεπτέμβριο.
Η ολοκλήρωση του μακροσκελούς και επώδυνου καταλόγου περικοπών κρίνεται καθοριστική ώστε η κυβέρνηση να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επίτευξης των τριών βασικών στόχων που τίθενται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα: επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο χρόνια, έως το τέλος του 2016, κάλυψη των ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και ξεμπλοκάρισμα των επόμενων δόσεων.
Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που αφορούν περικοπές των εφάπαξ (ήδη ανακοινώθηκε μαχαίρι 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων), καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, κατάργηση δέσμης κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, περιορισμό λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μείωση ενοικίων των μισθωμένων από το Δημόσιο ακινήτων και μετεγκατάσταση υπουργείων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.