Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Eικόνες καταστροφής

Αναδημοσίευση από το http://www.zougla.gr
Μία εβδομάδα μετά τη δόνηση των 6,1R, η Κεφαλλονιά δοκιμάζεται εκ νέου από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει αναφορές για 16 τραυματισμούς πολιτών στην Κεφαλλονιά από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη. Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Ληξουρίου. Παράλληλα, η Υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς ατόμων από τις κατοικίες τους, από πτώσεις βιβλιοθηκών, ντουλαπών κ.ά.

Ο σεισμός ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 05.08 και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου, στις δυτικές ακτές του νησιού. Πάντως, έπειτα από τη δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί αρκετοί σεισμοί μικρότερου μεγέθους, με μόνο έναν από αυτούς να μετριέται πάνω από 4 Ρίχτερ.

Φωτορεπορτάζ: Απίστευτες εικόνες από τη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ-καρέ τη στιγμή του σεισμού στην Κεφαλλονιά. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή του Ληξουρίου:


Έγειρε το καμπαναριό στην εκκλησία των Κουρουκλάτων
Έγειρε το καμπαναριό στην εκκλησία των Κουρουκλάτων


Υλικές ζημιές σε καταστήματα
Υλικές ζημιές σε καταστήματα


   

Αποκολλήθηκαν ογκώδεις βράχοι στον Μύρτο
Αποκολλήθηκαν ογκώδεις βράχοι στον Μύρτο









Ζημιές στον προβλήτα του Ληξουρίου
Ζημιές στον προβλήτα του Ληξουρίου





Άνοιξε η γη-αναποδογύρισαν σκάφη
Άνοιξε η γη-αναποδογύρισαν σκάφη


Συντρίμμια από τα σπίτια
Συντρίμμια από τα σπίτια



Ρωγμές στο οδόστρωμα
Ρωγμές στο οδόστρωμα


Ζημιές στο λιμάνι
Ζημιές στο λιμάνι
Σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια
Σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια






 Υλικές ζημιές σε κτήρια,δρόμους και στο λιμάνι
Υλικές ζημιές σε κτήρια,δρόμους και στο λιμάνι
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων»

Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλλονιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής από την 6η ΕΜΑΚ με οκτώ άνδρες και έναν διασωστικό σκύλο, για να ενισχύσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην περιοχή μεταβαίνει επίσης κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτηρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού, μέσων και υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταβαίνουν άμεσα στην Κεφαλονιά:

Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (C-130 και C-27J) της Πολεμικής Αεροπορίας και Ελικόπτερο CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (3 ομάδες των 10 ατόμων και 3 ιατρούς), δύο γαιοπροωθητές, 11 σκηνές των 10 ατόμων και είδη πρώτης ανάγκης.

Στο C-27J μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ επιβαίνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρονται ένας φορτωτής, δύο ερπυστριοφόροι γαιοπροωθητές, ένα ανατρεπόμενο, ένα ρυμουλκό, μία γεννήτρια και ένας φωτιστικός πύργος με τους χειριστές τους, ένα κινητό μαγειρείο με το προσωπικό του, καθώς και ένα υδροφόρο όχημα.

Έχει τεθεί ακόμη σε ετοιμότητα ένα Ε/Π CH-47D CHINOOK του Στρατού Ξηράς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ενημερώνει για την εφαρμογή του σχεδίου.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως, ο κ. Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και πως έπειτα από τη σημερινή δόνηση ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.



O Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, μίλησε στο zougla.gr και τόνισε ότι ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ίδιο ρήγμα, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη δόνηση της 26ης Ιανουαρίου. «Θα έχουμε μία πολύ ισχυρή σεισμική ακολουθία. Βρισκόμαστε πάνω στο ίδιο ρήγμα» τόνισε ο κ. Χουλιάρας.



Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της Κυριακής 26 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.






«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.