Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Επέμβαση στη Λιβύη: Στόχος η Αφρικανική Ένωση

Επέμβαση στη Λιβύη: Στόχος η Αφρικανική Ένωση

O αρθρογράφος Sam Hamod δίνει μια διαφορετική διάσταση στη διεθνή πλέον κρίση της Λιβύης: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αφού οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι δεν κατόρθωσαν να νικήσουν τον Καντάφι, τώρα θέλουν να βομβαρδίσουν αυτόν και τα στρατεύματά του.
Αυτό αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα Αραβικά κράτη είναι αφελή που συνδράμουν σε αυτή την επιλογή. Τα πακιστανικά Μέσα την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν και ανέφεραν την παρουσία χιλιάδων «στρατιωτικών συμβούλων» από την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και καινούριες στολές, όπλα, τανκς και αεροσκάφη στην πλευρά των εξεγερθέντων.
Επίσης, πώς οι επαναστάτες οι οποίοι δεν διαθέτουν αεροπορικές δυνάμεις, κατόρθωσαν να καταρρίψουν δύο λιβυκά μαχητικά; πολλά παράξενα γεγονότα σε αυτήν την ξαφνική και καλά εξοπλισμένη «επανάσταση»… Απόδειξη του πόσο ζωντανή είναι η αποικιοκρατία και πόσο ευημερεί σε όλο τον κόσμο. Κάθε πραγματικός αναλυτής και κάθε αντικειμενικός άνθρωπος στην μέση Ανατολή γνωρίζει ότι ο Καντάφι είναι ,από όλους τους Άραβες ηγέτες, ο μόνος, μετά τον Νάσερ, που έκανε πράγματα για το λαό του και δεν ξόδεψε χρήματα χτίζοντας παλάτια, τζογάροντας στο Λας Βέγκας ή πίνοντας ουίσκι.
Κανένας δεν είναι άγιος αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο Καντάφι ξόδεψε τα χρήματα που κέρδισε από το πετρέλαιο σε δύο πράγματα: Αφενός στους Λίβυους μέσω των επενδύσεων για την δημιουργία υποδομών στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην ανάπτυξη, αφετέρου στην Αφρικανική Ένωση που έχει στόχο να ενώσει τα αφρικανικά κράτη ώστε να εναντιωθούν στις αποικιακές δυνάμεις και να αποκτήσουν την δυνατότητα να διατηρήσουν τον πλούτο τους για τους λαούς τους.
Η Δύση δεν επιθυμούσε ποτέ την δημιουργία της Αφρικανικής Ένωσης και με την εκδίωξη του Καντάφι θα επιτύχουν την κατάρρευσή της.
Επιπλέον, η Δύση δεν ενδιαφέρεται για τους χιλιάδες ανθρώπους από το Τσάντ, την Αίγυπτο και την Τυνησία που εκδιώχθηκαν και προπηλακίστηκαν από τους «επαναστάτες».
Καμία διαμαρτυρία δεν έγινε για αυτές τις ακρότητες. Και φυσικά, οι δυτικοί θα επιλέξουν κάποιον από αυτούς ως την μαριονέτα που θα διοικεί την Λιβύη.
Η αλήθεια είναι ότι οι δυτικοί επιθυμούν να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους στον αραβικό κόσμο και πάνω στους φυσικούς του πόρους. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η Αφρική είναι η πιο πλούσια ήπειρος του πλανήτη από πλευράς φυσικών πόρων. Η Δύση το γνωρίζει και χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να δικαιολογήσει την αποικιακή πολιτική της.
Ας προσθέσω ότι ντρέπομαι για την Κίνα και την Ρωσία που δεν άσκησαν το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) στο συγκεκριμένο ψήφισμα του ΟΗΕ. Αλλά αφού έτσι κινούνται τα πράγματα, η Δύση θα έπρεπε να προσέχει γιατί προσεχώς θα είναι το θύμα της Κίνας. Τέλος, αποδεικνύεται ότι ο Ομπάμα δεν είναι τόσο επιδέξιος όσο πίστευα».
Η διαπίστωσή του Sam Hamod, ότι οι Δυτικοί απεύχονται την ισχυροποίηση της Αφρικανικής Ένωσης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μια συσπείρωση των Αφρικανικών χωρών τούς δίνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να περάσουν ή να μπλοκάρουν διάφορες διαδικασίες και να προβούν σε διάφορες διεκδικήσουν. Ας σημειώσουμε επίσης ότι το διεθνές σύστημα πλέον χαρακτηρίζεται από το δίπολο του αναπτυγμένου Βορρά και του αναπτυσσόμενου Νότου. Λόγος γίνεται για το G8 και το  G20.
Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του G77 που αποτελεί την ένωση των αναπτυσσόμενων χωρών του Νότου (Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και Λατινική Αμερική) και που δραστηριοποιείται για την προώθηση των συμφερόντων των χωρών αυτών. Είναι λοιπόν ανεπιθύμητη  από πλευράς του (συσπειρωμένου) Βορρά η συσπείρωση του  Νότου και η διεκδίκηση της θέση του στην παγκόσμια διακυβέρνηση και το δικαίωμά του στην ανάπτυξη ( οικονομική, πολιτική, κοινωνική).
ΠΗΓΗ: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.