Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σκληρό πόκερ Παπανδρέου με μπλόφες και παγίδες


Της Μαρίνας Μάνη

Η επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου να λάβει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης και μετά... να παραιτηθεί από πρωθυπουργός υπέρ μίας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης βάζει σε πονηρές σκέψεις ακόμη και τους πιο καλόπιστους από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Φοβούνται, δηλαδή, ότι αφού λάβει τα πολυπόθητα 151 (τουλάχιστον) «ναι» απόψε τα μεσάνυχτα, θα βρει κάποιο πρόσχημα για να κωλυσιεργήσει τις συζητήσεις για το έκτατο κυβερνητικό σχήμα και, τελικά, να το ακυρώσει.

Δωδεκάτη νυχτερινή και «αποστασία»

Τις υποψίες αυτές τροφοδοτεί και η εμμονή των φανατικών «παπανδρεϊκών» να φτάσουμε «οπωσδήποτε» στην........
δωδεκάτη νυχτερινή απόψε. «Και τότε, όποιος θέλει, ας σηκώσει το χέρι να ρίξει την κυβέρνηση», λένε, κλίνοντας προκαταβολικά και σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «αποστασία».

Αλλοι πάλι, περισσότερο ευφάνταστοι σεναριογράφοι, θεωρούν ότι «Παπανδρέου και κορυφαίοι κερδίζουν χρόνο με τα πήγαινε-έλα για να διαπραγματευθούν, ο καθένας από τη σκοπιά του, την επόμενη ημέρα» τόσο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας όσο, κυρίως,, στην παράταξη που μέχρι χθες εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Είτε το κόμμα παραμείνει ενωμένο είτε σπάσει σε δύο, τουλάχιστον, κομμάτια –κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο…

Κι επειδή «η νύχτα βγάζει επίσκοπο αλλά... η αυγή αρχηγό», οι ολονύκτιες διεργασίες δείχνουν ότι οι  διαφωνούντες με τον κ.Παπανδρέου αποφάσισαν  να είναι «πολύ προσεκτικοί» σήμερα για να αποτρέψουν κατηγορίες περί «αποστασίας» που, όπως φαίνεται, τους τρομάζουν.

Τόσο από την πλευρά των «βενιζελικών», όσο και από εκείνους που ακολουθούν τους «τρεις»… που έγιναν «τέσσερις» (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλο) διακρίνεται μία προτροπή αποφυγής ακραίων καταστάσεων στο όνομα της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Με την παραδοχή ότι η ομάδα των «παπανδρεϊκών» αποδείχθηκε χθες «δυνατή και συμπαγής».

Ήδη η Εύα Καϊλή φέρεται να δηλώνει ότι αφού ματαιώθηκε το δημοψήφισμα δεν έχει λόγο να ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης δεν εμμένει στη χθεσινή του θέση ότι για να δώσει απόψε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης...

Μεταβατική ή πολύμηνη η «έκτακτη» κυβέρνηση;

Μ΄αυτή την έννοια, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη ούτε η συμφωνία με τη ΝΔ. Κι αυτό διότι ο κ. Σαμαράς μιλά για μεταβατική κυβέρνηση το πολύ δύο μηνών που θα εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση (ως πλαίσιο) και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει να αναλάβει την οριστική διαμόρφωση της σύμβασης (μέτρα κλπ) και την εφαρμογή της.

Ενώ οι Παπανδρέου-Βενιζέλος της δίνουν «ζωή» μέχρι τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον και με ανάλογο αντικείμενο…

Από το θρίλερ στη φαρσοκωμωδία

Το έργο που παίχθηκε χθες στις πολιτικές οθόνες ξεκίνησε ως θρίλερ και κατέληξε σε φαρσοκωμωδία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, κι ενώ η μισή κυβέρνηση και όλη η (πλην Αριστεράς) αντιπολίτευση απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα, οργίαζαν οι φήμες ότι «ο Παπανδρέου πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραιτηθεί». Ενώ, ταυτόχρονα, οι κορυφαίοι υπουργοί και οι βουλευτές που τους ακολουθούν συσκέπτονταν... ανά εσωκομματικές ομάδες για να οργανώσουν τα επόμενα βήματα.

Το σενάριο που επικρατούσε ήταν πως επρόκειτο να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα για να εκλέξει νέο αρχηγό –για το λόγο αυτό, μάλιστα,  κάποιοι βουλευτές που ετοίμαζαν επιστολές ανεξαρτητοποίησης... τις άφησαν ημιτελείς ώστε να μπορούν να μετέχουν στις διεργασίες ως κυβερνητικοί βουλευτές...

«Στηρίζω μεταβατική κυβέρνηση»

Η κίνηση που ξανα-ανακάτεψε την τράπουλα προήλθε από τη Λ. Συγγρού, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε... πολλά κλικ πίσω και δέχθηκε να στηρίξει βραχύβια μεταβατική κυβέρνηση με δύο στόχους: Πρώτον, να διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση – παραμονή της χώρας στο ευρώ και, δεύτερον, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Με την κίνηση αυτή πρόλαβε, επιπλέον, και τη συλλογή υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ μιας έκτακτης συνεργασίας.

Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, λιγότερο ίσως βραχύβιας, ζητούσαν την ίδια ώρα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.

Το δημοψήφισμα ήταν... ντρίπλα

Όταν ξεκίνησε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, όλοι περίμεναν «το μοιραίο» - δηλαδή την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου. Κάπου στα μισά, τα μέλη του διέρρευσαν με ανακούφιση ότι ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν ως προς το δημοψήφισμα και αποδέχθηκε τον σχηματισμό έκτακτης κυβέρνησης –κυκλοφόρησε μάλιστα ότι οι Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης εξουσιοδοτήθηκαν να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ και να αρχίσουν τις συζητήσεις με συνεργάτες του κ. Σαμαρά για τα διαδικαστικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, τίποτα από όλα (πλην της ματαίωσης του δημοψηφίσματος) δεν έδειχνε να ισχύει. Ο κ. Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, χαιρέτησε την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην δική του επιμονή για δημοψήφισμα (το οποίο εμφάνισε περίπου... ως ντρίπλα), και ανέθεσε στον Ευ. Βενιζέλο να παραθέσει το πολύμηνο κυβερνητικό πρόγραμμα των «δέκα σημείων» που πρέπει να εφαρμοσθούν στη συνέχεια –όπως κι έπραξε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πυρ» από Βάσω και Άννα

Για περίπου μισή ώρα οι φωνές των κυβερνητικών βουλευτών ακούγονταν στο ισόγειο (συμπεριλαμβανομένων και των... βρισιών) ενώ Βάσω Παπανδρέου και Αννα Διαμαντοπούλου άστραψαν και βρόντηξαν. «Λυπάμαι για τη χώρα μου, λυπάμαι για την παράταξή μου. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δρομολογήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Η σημερινή ημέρα ήταν ξεχωριστή, την αντιμετωπίσατε ως bussines us usual», είπε, για να εισπράξει την απάντηση από τον «παπανδρεϊκό» Στάθη Κουτμερίδη «κι εμείς λυπόμαστε για σένα».

Ενώ η κ. Διαμαντοπούλου διαμαρτυρήθηκε εντόνως στον κ. Παπανδρέου διότι «άλλα συμφωνήσαμε στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα είπατε εδώ».

Την ίδια στιγμή ο «βενιζελικός» Δημήτρης Λιντζέρης ξεκαθάριζε ότι εάν μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δεν έχει δρομολογηθεί μεταβατική κυβέρνηση, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Δεν καταλάβατε κύριε Παπανδρέου»

Κι ενώ όλα αυτά διαδραματίζονταν στον πρώτο όροφο της Βουλής, στο ισόγειο ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαινε στο βήμα της Ολομέλειας «κόκκινος» από οργή.  «Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν κατάλαβε. Την παραίτησή του ζήτησα, δεν του είπα ότι θα συγκυβερνήσουμε. Λέει ψέματα και εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του» ήταν τα πρώτα λόγια του. Και διευκρίνισε ότι πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση για να διευκολύνει τα πράγματα, με σαφή αντικείμενο και χρονοδιάγραμμα εκλογών. «Δεν πρότεινα να συμμετάσχω στην εξουσία και να πάρω υπουργεία», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για το μεταβατικό σχήμα είναι να αποσυρθεί ο κ. Παπανδρέου (τον οποίον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της δραχμής» εξαιτίας της επικίνδυνης και τυχοδιωκτικής επιλογής του δημοψηφίσματος) και να επιλεγεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο...

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κ. Παπανδρέου ανέβηκε, με τη σειρά του, στο βήμα της Βουλής και έκανε το δικό του... μισό κλικ πίσω: Αποδέχθηκε να παραιτηθεί υπέρ ενός πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, αφού όμως προηγουμένως πάρει ψήφο εμπιστοσύνης απόψε τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.