Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Πηγή: http://www.zougla.gr


Ο βεζίρης που ήθελε να γίνει πάση θυσία χαλίφης. Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή μιας γνωστής σειράς κόμικ, γαλλικής εμπνεύσεως, που κυκλοφόρησε επί μακρόν τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή η πλοκή της σατιρικής σειράς έρχεται να «δέσει» σήμερα με την ομιχλώδη πολιτική πραγματικότητα.
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα ή πίσω από τα πρόσωπα κρύβονται άλλες πολιτικές αλχημείες;
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η χώρα βρίσκεται ενώπιον εξελίξεως παράλληλων σεναρίων, τα οποία σε κάποιες εκφάνσεις τους ταυτίζονται.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο Γιώργος Παπανδρέου αργότερα σήμερα, είτε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12:00 το μεσημέρι είτε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή και στις δύο περιπτώσεις, ενδεχομένως θα «δραπετεύσει» από το πλαίσιο πιέσεων που τον καθηλώνει και περιορίζει τη δυνατότητα ελιγμών, προτείνοντας σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Αυτή η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κρίσιμη φάση του κλειδώματος της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες (PSI), ώστε να λήξει η εκκρεμότητα του «κουρέματος».

Στη συνέχεια αναμένεται να ολοκληρωθεί για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Τελετουργία του Δακτυλιδιού», τουτέστιν η ομαλή διαδοχή είτε με απευθείας ανάθεση είτε με διαδικασίες εκλογής μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..


Σύμφωνα με κύκλους που διαθέτουν και πείρα και γνώση από τα εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τεκταινόμενα, την
πρώτη εκδοχή κυνηγά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τη δεύτερη εκδοχή προκρίνει για ευνόητους λόγους η λεγόμενη «τρόικα», η οποία αποτελείται -ως γνωστόν- από τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση. Προκειμένου να ενισχυθεί αυτό το Μέτωπο, η «τρόικα» δραστηριοποιείται, ώστε να πείσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να ενταχθούν σε αυτήν την κίνηση. Προς το παρόν, η «τρόικα» ψηλαφίζει τις δυνατότητές της και ανιχνεύει προθέσεις.

Κατά τους παραπάνω κύκλους, που κινούνται μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος αλλά και του «κύκλου των εκσυγχρονιστών», ενδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου να συζητήσει κατά την επιστροφή του από τις Κάννες όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεχομένως, δε, να ήταν σε γνώση και των δύο οι τακτικές που θα ακολουθούσαν, ίσως μάλιστα να είχε συζητηθεί και το περιεχόμενο της δήλωσης Βενιζέλου, που δημοσιοποιήθηκε τα χαράματα της Πέμπτης στην Αθήνα και με την οποία ο υπουργός Οικονομικών «διαφοροποιείται» από την πρωθυπουργική γραμμή.


Στο πλαίσιο των «ασύμμετρων αντιδράσεων», νωρίς το πρωί της Πέμπτης καταγράφηκαν οι εξής αντιδράσεις. Η βουλευτής Εύα Καϊλή, πνευματικό και πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Βενιζέλου παλαιόθεν, δήλωσε πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατεβάζοντας τον θεωρητικό αριθμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε 151 βουλευτές. Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε πως «Τα ψέματα τελείωσαν» και ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο Κώστας Σκανδαλίδης απαίτησε άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως στο ζήτημα του... δημοψηφίσματος συντάσσεται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μία δήλωση άκρως προσεκτική. Στελέχη που
ανήκαν στο παρελθόν στον «κύκλο Γεννηματά», όπως ο Κώστας Γείτονας, κράτησαν ουδέτερη στάση, προσφεύγοντας στην άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Νεότεροι βουλευτές, όπως η Σοφία Γιαννακά, κατήγγειλε μηχανισμούς που χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εναντιώθηκαν στο δημοψήφισμα ως «συμμορίες» και αναφέρθηκε στα σενάρια συνωμοσίας περί σκοτεινών κύκλων συμφερόντων, στα οποία αναφέρθηκε η πλευρά Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Όχι στο δημοψήφισμα και όχι στις εκλογές. Καθαρή λύση μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέσα από τη Βουλή» καταλήγει μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατάληξη που φωτογραφίζει ενδεχομένως λύσεις, όπως κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων ή άλλη εκδοχή πάντα υπό πρωθυπουργό που ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που θα ελέγχει τις εξελίξεις εντός και εκτός κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.