Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

"Λιμπερασιόν":Λιοντάρι με μπλε μάτια Μπροστά στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Μανώλης Γλέζος αντιστέκεται ξανά.

Στο 89 χρόνια, οι ήρωες του αγώνα κατά των Ναζί κάλεσε τους ανθρώπους του για να  αντιταχθεί στα σχέδια λιτότηταςγια να επαναλαμβάνω που επιβάλλονται από την Ευρώπη.

Μακροσκελές πορτρέτο αφιερώνει στο χθεσινό της φύλλο η γαλλική "Λιμπερασιόν" στον  Μανώλη Γλέζο, με τίτλο "Απέναντι στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Μανώλης Γλέζος αντιστέκεται ξανά". "Στα 89 του χρόνια ο ήρωας του αγώνα κατά των ναζί καλεί τον λαό του να αντισταθεί στα σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται ξανά και ξανά από την Ευρώπη". Το πορτρέτο του Γλέζου, τον οποίο αποκαλεί "ο Έλληνας Στεφάν Εσέλ", ξεκινά με μια περιγραφή της απόφασής του, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

"Το γέρικο λιοντάρι βρυχάται ακόμη. Και τόσο το χειρότερο για τους κυνικούς που μερικές φορές κοροϊδεύουν αυτόν τον 89χρονο ουτοπιστή που αποφασίζει ξανά να δώσει την ύστατη μάχη". Η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι ο Γλέζος, που πρόσκειται "στη ριζοσπαστική αριστερά, από την αρχή της κρίσης δεν σταμάτησε να στηλιτεύει τις 
διαταγές των Βρυξελλών και την υπεροψία εκείνων που ταπεινώνουν τους Έλληνες, ξεχνώντας ότι ο ελληνικός λαός ήταν ο πρώτος που είπε 'όχι' στον χιτλερικό στρατό και άρα και στις δυνάμεις του Άξονα".
"Σήμερα, με τους ίδιους πατριωτικούς τόνους, καταγγέλλει 'μια χούφτα διεθνών τραπεζών, τους οίκους αξιολόγησης, τα επενδυτικά ταμεία που διεκδικούν την εξουσία στην Ευρώπη και στον κόσμο και ετοιμάζονται να καταργήσουν τα κράτη (...) χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους'". "Και αυτή τη φορά οι Έλληνες θα είναι εκείνοι που θα πουν πρώτοι 'όχι';" αναρωτιέται η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι "το γέρικο λιοντάρι με τα γαλάζια μάτια το ελπίζει και επιχειρεί να προκαλέσει μια εθνική έξαρση για να μπει τέλος σε αυτή την εγκληματική πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε κρίση χειρότερη από εκείνη του 1929". Παρακάτω η δημοσιογράφος περιγράφει τον αγώνα του Μ. Γλέζου για τα κατοχικά δάνεια και τις γερμανικές αποζημιώσεις, ύφους από "82 έως 100 δισ. ευρώ".
Η παλιά λιοντάρι βρυχάται ξανά. Τόσο για τους κυνικούς που χλευάζουν μερικές φορές αυτή την ουτοπική 89 χρόνια έφυγε για την τελική μάχη.Ιδεαλιστής, Μανώλης Γλέζος μπορεί να είναι. Εισήλθε ιστορία στις 30η Μαΐου του 1941, σε ηλικία 19 ετών, όταν σε μια ιδιοτροπία και με τους νέους συναδέλφους, ο Απόστολος Σάντας, ο ίδιος αποφάσισε να σκαρφαλώσει στην κορυφή νύχτα στην Ακρόπολη. Και τα δύο αγόρια εγκαταλείπουν όταν η ναζιστική σημαία που επιπλέει για τρεις ημέρες στο διάσημο λόφο. Με αυτή τη χειρονομία, υπέγραψαν την πρώτη πράξηαντίστασης στην κατεχόμενη Ελλάδα και προσκαλούν για την ανυποταξία πρόσωπο με τους γερμανούς κατακτητές. Η λειτουργία τότε θα πρέπει να χαιρετιστεί με όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον εκείνη που αντιστέκεται.
Εθνική εικονίδιο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του αιώνα αργότερα, ο ήρωας της αντίστασης , φυλακίστηκε αρκετές φορές, βασανίστηκε και καταδικάστηκε ακόμη και για θάνατο, είναι σε πόλεμο ξανά.Συνεργαζόμενος με τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο μοιράστηκε ένα άλλο αγώνα, μία εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας μεταξύ 1969 και 1974, Γλέζος έχει δημιουργήσει ένα κίνημα: Δύναμηενωμένη δημοκρατική λαών, των οποίων ακρωνύμιο, Elada σημαίνει "Ελλάδα" . Καλώντας τους Έλληνες να αποδείξουν μαζικά πριν από τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή για να εναντιωθεί στην προδοσία ", που αντιπροσωπεύει το νέο σχέδιο λιτότητας που είχε επιβάλει στις Βρυξέλλες , οι δύο παλιοί πολεμιστές συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης του θυμού, όπως συχνά στην Ελλάδα, έχει εκφυλιστεί. Η εκτόξευση δακρυγόνων δεν έχουν γλιτώσει και το συνθέτη και τον ήρωα της αντίστασης . Πριν από δύο χρόνια ήδη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 5 Μαρτίου, Γλέζος τραυματίστηκε από ένα νεαρό αστυνομικό ο οποίος είχε εξαπλωθεί στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη για όλα τα τηλεοπτικά κανάλια για την επαφή με το εθνικό σύμβολο. Συνάντησα λίγες μέρες αργότερα σε μέτρια σπίτι του στα προάστια της Αθήνας, ογέρος είχε πει ο ίδιος είχε καλέσει την νεαρή αστυνομικό να του πει ότι τονα μην θεωρούνται υπεύθυνα.
Η "Stephane Hessel ελληνική "μπορεί μερικές φορές να σας κάνει να χαμογελάσουν με λυρισμό του και προφανή αγάπη του για την αιώνια Ελλάδα, καλλιεργεί μια μετριοφροσύνη που αναγκάζει τον σεβασμό.Κοντά στην ριζοσπαστική αριστερά, συνέχισε από την κρίση άρχισαν να μαστιγώσει τις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και την αλαζονεία εκείνων που εξευτελίζουν τους Έλληνες, "ξεχνώντας ότι αυτός ο λαός ήταν πεισματάρης ο πρώτος για να πει όχι σε η Στρατός Mussolini και, συνεπώς στις δυνάμεις του Άξονα. " Σήμερα είναι η ίδια με την πατριωτική τόνους καταγγέλλει, στο δόγμα του νέου κινήματος του, «μια χούφτα των διεθνών τραπεζών, οργανισμών αξιολόγηση των επενδυτικών κεφαλαίων [...] που υποστηρίζουν ότι η δύναμη στην Ευρώπη και τον κόσμο ετοιμάζονται να καταργήσουν [το] κράτος και [την] δημοκρατία χρησιμοποιώντας το όπλο του χρέους. "
Μια αρχή. Αυτή τη φορά και πάλι, οι Έλληνες θα μπορούν να είναι ο πρώτος για να πει όχι; Η παλιά λιοντάρι με μπλε μάτια και ελπίζουμε επιζητεί να δρομολογήσει μία εθνική αφύπνιση για να "σταματήσει αυτή η ανεύθυνη και εγκληματική πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία οδηγεί σε μια κρίση χειρότερη από ό, τι το 1929. " Η απόδειξη είναι επίσης ένας από τους πρώτους να έχουν επικεντρωθεί για το χρέος ότι η Γερμανία έχει την Ελλάδα από την κατοχή Ναζί. Ο Χίτλερ είχε πράγματι ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών Έλληνες να δανείζει χρήματα στο Ράιχ. Σήμερα, περίπου $ 52 - 100.000.000.000 ευρώ (ανάλογα με το αν προσθέτει ενδιαφέρον και επισκευές), η Γερμανία, ακόμη επανενωθεί, έχει πάντοτε αρνήθηκε να επιστρέψει, παρά τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη συμφωνία Λονδίνο το 1953. Στις αρχές Φεβρουαρίου, 28 μέλη των δύο δεξιά και αριστερά έχουν λάβει τιςαγώνα ο Μανώλης Γλέζος να απαιτήσει την επιστροφή του ιστορικού χρέους. Λίγες μέρες αργότερα, είναι γερμανός οικονομολόγος, ο Albert Ritschl, ο οποίος, με  την ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, νομιμοποιείται να μετατρέψουν αυτές τις αξιώσεις.
Στην Ελλάδα, όπου η μνήμη της Κατοχής είναι ακόμη πολύ ευαίσθητο, ο αγώνας για την αποπληρωμή του δανείου από το ναζιστικό και υποβολήστην «Γερμανική Ευρώπη» που ενσαρκώνεται από τους Μέρκελ-Σαρκοζί επιτυχίες ζευγάρι του μιλίου. «Είναι Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η μάχη τουΓλέζου δεν θα έχουν λάβει τέτοια απήχηση, μετριάζει ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Seferzis. Αλλά η αδιάλλακτη στάση και συχνά ταπεινωτική Γερμανία έχει αναβιώσει παλιές πληγές. " Όπως το ήρωα τουαντίσταση που κατεβαίνει στην αρένα, είναι πολλοί Έλληνες τρέφονται με"τα ηθικά διδάγματα που προκαλείται από μια χώρα, ποτέ δεν είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη του παρελθόντος και έχει ακόμα συμβάλει στηνδιαφθορά σε δωροδοκίες μέσω δωροδοκίες που καταβάλλονται από τη Siemens, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα », λέει ο πολιτικός επιστήμονας, η οποία προβλέπει την εμφάνιση ενός κινήματος αντίστασης στην οικονομική εθνικιστικές αποχρώσεις. Κυριακή, η παλιά λιοντάρι αγανακτισμένος φώναξε πάλι:«Πρέπει να μειωθεί η σημαία της υποβολής. 
"Με ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΓΑΡΔΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.