Διαβάστε πώς είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν την Δημόσια περιουσία.....
Ολι Ρεν: Εμπιστευτική η έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες
Αυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δοθεί τώρα στη....
δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock, ο Όλι Ρέν, διαμηνύει από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Νίκου Χουντή ότι η έκθεση είναι εμπιστευτική.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στις ερωτήσεις του, που αφορούσαν την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα, τόσο τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε η εταιρεία BlackRock για την κατάσταση κάθε ελληνικής τράπεζας, όσο και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες τιμές, για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, που έχει, και πρόκειται να, ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, στο Ταμείο των Δανειστών, όπου μεταβιβάζονται δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και δημόσια ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά σε όφελος των δανειστών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην απάντηση του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ρέν:
- πρώτον, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της BlackRock, τονίζοντας ότι «οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011», και,
- δεύτερον, επικαλείται λόγους «ευαισθησίας» και «εμπιστευτικότητας» των πληροφοριών για να μη δημοσιοποιήσει τις εκτιμώμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας, ότι «η εκτιμώμενη τιμή κάθε περιουσιακού στοιχείου αποτελεί ευαίσθητη πληροφορία καθότι επηρεάζει την αγορά και, για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εκτιμώμενες τιμές που της διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών και/ή το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΠΣΕΔ) σχετικά με τις εκτιμήσεις των τιμών».
Με αφορμή τις απαντήσεις του Επιτρόπου Ρέν, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ έμειναν απολύτως ασχολίαστες οι προτάσεις Τσίπρα, δηλαδή τα 5 σημεία που ανακοίνωσε όταν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, στα οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση ακύρωση εφαρμογής του Μνημονίου και απαιτούσε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock, αποδεικνύεται, μετά και από τις απαντήσεις του κ.Ρέν, ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη.
Τα κόμματα του Μνημονίου κρατούν ως μυστικό τις πραγματικές ζημιές των τραπεζών - που λίγες μέρες πριν τις εκλογές πήραν στα τυφλά 18 δις ευρώ άνευ όρων - αλλά και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, που πρόκειται να ξεπουλήσουν, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό γίνεται για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που έχουν συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία αυτά τα οποία δεν δίνουν στον ελληνικό λαό και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως απαντάει ο ίδιος ο κ.Ρέν, έχουν ήδη σταλεί στην Κομισιόν, και προφανώς και στο ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή, με σημερινά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, αποκαλύπτεται ότι προωθούνται στο Ταμείο Ξεπουλήματος (ΤΑΙΠΕΔ), που ελέγχουν οι δανειστές, δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, το ΤΤ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΑΤΕ, η ΕΥΑΘ και άλλες επιχειρήσεις. Μεταβιβάζεται, δηλαδή, η περιουσία του ελληνικού λαού, από την κυβέρνηση Παπαδήμου, παρανόμως και πέρα από κάθε δεοντολογία για τις αρμοδιότητες που έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεσμεύει έτσι, με αυτές τις αποφάσεις της, την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όποια και αν είναι αυτή.
Καλούμε τα κόμματα του Μνημονίου, αλλά και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει σήμερα διερευνητική εντολή, να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα όλες τις εκθέσεις της BlackRock και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των περιουσιακών στοιχείων του λαού, που ξεπουλάνε. Καλούμε, επίσης, την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, να ακυρώσει αμέσως, όλες τις μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, προς το Ταμείο των Δανειστών».
Οι ερωτήσεις βρίσκονται στους παρακάτω ιστότοπους:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2012-003005+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL
http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/sipadeMapUrl.do?L=EL&PROG=QP&SORT_ORDER=DAA&REF_QP=2012-3007&F_REF_QP=3007/2012&S_RANK=%&AUTHOR_ID=26851&LEG_ID=7
Οι πλήρεις απαντήσεις είναι οι εξής:
EL
E-003007/2012
Απάντηση του κ. Rehn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(7.5.2012)
Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, έχουν διαθέσει άφθονους πόρους προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Όντως, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι θεσμικοί ομόλογοί μας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρωταρχικός στόχος κατά τον σχεδιασμό του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης υπήρξε η βελτιστοποίηση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει στις τράπεζες, μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες προθεσμίες για την αναζήτηση κεφαλαίων στην αγορά. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα κινήσουν τις πρακτικές διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση των προνομιούχων μετοχών ως μέτρου κρατικής στήριξης των τραπεζών, οι τράπεζες που ωφελούνται από αυτά τα μέσα καλύπτονται από απαγόρευση διανομής μερισμάτων και δεν δύνανται να καταβάλουν πρόσθετες αποδοχές (bonus).
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν ήδη διενεργήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία να διενεργήσουν πράξεις διαχείρισης παθητικού, με τις οποίες εξαγοράζουν τα υβριδικά κεφαλαιακά τους μέσα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κύριων βασικών κεφαλαίων (core tier 1). Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει κάποιο περιθώριο να προωθηθούν και περαιτέρω πράξεις αυτού του είδους.
Όσον αφορά τα ερωτήματά σας σχετικά με την κλίμακα και την έκταση του PSI και τις ζημίες του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011.
EL
E-003005/2012
Απάντηση του κ. Rehn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(7.5.2012)
Όπως θα αντιλαμβάνεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η εκτιμώμενη τιμή κάθε περιουσιακού στοιχείου αποτελεί ευαίσθητη πληροφορία καθότι επηρεάζει την αγορά και, για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εκτιμώμενες τιμές που της διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών και/ή το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΠΣΕΔ) σχετικά με τις εκτιμήσεις των τιμών.
Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων έχει δημοσιοποιηθεί και το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί να ανατρέξει στην τελευταία αναθεώρηση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στην ακόλουθη διεύθυνση στο Διαδίκτυο, και ειδικότερα στις σελίδες 31-33 και 118:
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/op94_en.htm.
http://thoureios.blogspot.com/2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.