Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζει και Ζαλίζει...!



 Γράφει ο Τυχαίος

Από το Μάιο, λίγες εβδομάδες μετά την επικύρωση του Μνημονίου από την Ελληνική Βουλή, είχαμε ήδη επισημάνει: "Εκεί λοιπόν στο "σημείο μηδέν", εκεί που πρακτικά θα πρέπει να "διαβούμε" πραγματικά ως κοινωνία το  Ρουβίκωνα μιας νέας εποχής, σε εκείνο το σημείο θα γίνουμε παρατηρητές ενός πολιτικο-κοινωνικού "σουπερνόβα"!...".
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, αυτό το χρονικό σημείο βρίσκεται πολύ κοντά μας, ή τουλάχιστον είμαστε σε τροχιά προσέγγισής του πλέον. Θα παραθέσω και μερικέςπρόσφατες ειδήσεις για να δεις που θα σε πάω:
Πρώτον:
"Εννιακόσιοι πενήντα επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ προσλαμβάνονται έως τα τέλη του χρόνου αντί για το 2012, προκειμένου να καλύψουν κενά που προέκυψαν, λόγω συνταξιοδοτήσεων." (από το ΑΝΑ-ΜΠΕ)
Δεύτερον:
"μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δις ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. " (Από το ΑΝΑ-ΜΠΕ)
Τρίτον:
"Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, στο τέλος Δεκεμβρίου, εξήγγειλε ο .......πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Περιστέρι. " (παντού...!)
Τέταρτον:
"Με την απόφαση 2/58755/0020/20-09-2010 του Υπουργείου Οικονομικών – Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε η πρόσληψη 700 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ Α.Ε. με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών " (από την ΕΡΤ)

Σε συνέχεια όλων αυτών, είχαμε τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, στην οποία - πέρα από το σχολιασμό που κάναμε στο προηγούμενο άρθρο μας - θα προσθέσω/υπενθυμίσω και τα παρακάτω:


* Το αποτέλεσμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών είναι ήδη προεξοφλημένο και καμιά διακαναλική δεν μπορεί να το αλλάξει δέκα μέρες πριν τις εκλογές. Είναι πασιφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου το γνωρίζουν αυτό. Άρα στόχευση του κ. Παπανδρέου δεν ήταν οι επικείμενες εκλογές. Αυτές έχουν ήδη κριθεί. Εντούτοις, ο κ. Παπανδρέου -πρωτοφανές για Πρωθυπουργό μιας πανίσχυρης Κυβέρνησης - επιλέγει να βάλει στο τραπέζι, ένα μόλις χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή του όπου συνέτριψε τον αντίπαλό του και χωρίς αυτός να έχει ανανήψει εκλογικά αλλά και χωρίς κανείς(!) να του το ζητά, τις πρόωρες εκλογές.
* Μια φράση από τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου ήταν εξόχως -κατά τη γνώμη του γράφοντος - αποκαλυπτική:"Όμως, όλα αυτά θα συναθροιστούν και θα αξιολογηθούν, και θα αξιολογηθούν όχι μόνο από εμένα προσωπικά, αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις και, βεβαίως, και στο εξωτερικό."

Να σημειώσουμε επίσης σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, δύο ακόμη σημαντικά και πολύ ιδιάζοντα χαρακτηριστικά τους:

* Το ΠΑΣΟΚ δεν "κατέβασε" σε κανένα μεγάλο δήμο, πρωτοκλασάτα στελέχη του. Δεν ήθελε να "κάψει" προφανώς κανένα απ' αυτά. Αντίθετα, κινήθηκε μεταξύ της "υιοθέτησης" στελεχών από άλλους χώρους - περίπτωση Τατούλη- μέχρι την "επιστράτευση" μη πολιτικών προσώπων όπως στην περίπτωση του κ. Καμίνη. Εφόσον η πρωτοβουλία του "Καλλικράτη" ανήκει στην Κυβέρνηση και με δεδομένο ότι προβλέπεται η αναβάθμιση των τοπικών αρχόντων και ιδιαίτερα των περιφερειαρχών σε μεγάλο βαθμό όπως αντανακλάται ξεκάθαρα στη ρήση του Πρωθυπουργού:"Μιλάμε δηλαδή για πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και πολύ σημαντικές εξουσίες, που θα έχει πια ο εκάστοτε Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος, όπως έχω πει κατά καιρούς, είναι σαν ένας μικρός κυβερνήτης, σαν ένας Υπουργός της χώρας.". Με απλά λόγια το ΠΑΣΟΚ δεν "αναβάθμισε" πολιτικά την παρουσία του στις επικείμενες εκλογές, προτείνοντας σημαντικά του στελέχη για τόσο σημαντικές θέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η συνεργασία Κυβέρνησης- τοπικών αρχόντων θα έπρεπε θεωρητικά να είναι η καλύτερη δυνατή. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει σε ένα θεσμό που το ίδιο εισάγει;
* Διεξάγονται εν μέσω μιας εντατικής διαδικασίας αξιολόγησης των "ελληνικών αριθμών" από τη EUROSTAT, τα αποτελέσματα της οποίας καθώς και οι συνέπειες ενδεχόμενης αναθεώρησης των μέχρι τώρα οικονομικών στοιχείων θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές.

Μπαίνω στον πειρασμό να διατυπώσω εκτιμήσεις που τίθενται ενάντια στην "κοινή λογική", αλλά και ποιος άλλος θα ήταν ο ρόλος ενός ανώνυμου - και μάλιστα Τυχαίου! - ιστολόγου; Αν ήταν να διαβάζεις εδώ ό,τι ακούγεται και αλλού...
* Τα δικά μου λοιπόν - ομολογουμένως "τραβηγμένα" - συμπεράσματα είναι το εξής: Είμαστε σε μια "κατάσταση Καραμανλή 2009". Ο Παπανδρέου ξέρει κάτι που βεβαίως κι άλλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν έχει το θάρρος να μας ανακοινώσει. Μπορεί να είναι κι ένα έλλειμμα που δεν έχει προεξοφληθεί από την κοινή γνώμη, τις αγορές ή ακόμη και το Μνημόνιο. Μπορεί και πάνω από το 15 ή 16%. Μπορεί να αφορά και κανέναν άλλον "σκελετό" της ελληνικής οικονομίας ή ίσως και μια δυσμενή εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία. Ξαναλέω ότι μιλάμε για εκτιμήσεις ίσως και ανόητες αλλά ως μπλόγκερ τις διατυπώνω γιατί έτσι μου αρέσει! Για το ημερολόγιό μου ρε παιδί μου!


* Ο Παπανδρέου λοιπόν το ξέρει. Ξέρει και τις συνέπειες οι οποίες είναι προφανείς. Σκληρότερα μέτρα και αναθεώρηση του Μνημονίου επί τα χείρω και επί μακρόν. Επίσης ξέρει ότι στην παρούσα συγκυρία δύσκολα θα διασωθεί πολιτικά λαμβάνοντας έτσι "ξερά" κι άλλα μέτρα εξαιτίας μιας αναθεώρησης του ελλείμματος ή άλλου παράγοντα όπως προείπαμε.
* Ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του ήδη "χαμένες" δημοτικές εκλογές, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία απέδωσε πρώτη "αντι-Μνημονιακό" νόημα.
* Από τα παραπάνω, ανοίγονται στον κ. Παπανδρέου οι εξής επιλογές:
Μετά την ανακοίνωση του- νέου- ελλείμματος ή τέλος πάντων του όποιου άλλου "κακού" και βεβαίως μη προεξοφλημένου οικονομικού μαντάτου και την επακόλουθη "πίεση" από την Τρόικα για νέα σκληρότερα μέτρα, μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι ενώ είχε προειδοποιήσει τον "κυρίαρχο λαό", δυστυχώς δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπραγματευτεί την καινούρια κατάσταση από τη θέση μιας ισχυρής Κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία "φορτώνεται" και το "κρυφό έλλειμμα" του 2009 και την "καταστροφική" για τη χώρα στρατηγική που ακολούθησε στις δημοτικές εκλογές βάζοντας ως διακύβευμα το "αντι-Μνημόνιο", με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει την Κυβέρνηση και να μην μπορεί να σταθεί αξιόπιστα στους ξένους ή να ενισχύσει, αν θέλετε, το μήνυμα προς τις αγορές περί πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Πιο απλά, η - εν πολλοίς δεδομένη - ήττα του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές μπορεί με αυτή τη στρατηγική να "αξιοποιηθεί" από τον κ. Παπανδρέου ως άλλοθι σε μια ενδεχόμενη αστοχία του οικονομικού προγράμματος, είτε προερχόμενη από εξωγενείς παράγοντες είτε από εσωτερικούς. "Δεν φταίω εγώ και η Κυβέρνησή μου" μπορεί να πει ο κ. Παπανδρέου. "Η αντιπολίτευση ενίσχυσε την αντι-Μνημονιακή ψήφο διαμαρτυρίας, οπότε και πάλι αυτοί παρέσυραν το λαό". Δε σας θυμίζει λίγο Καραμανλή, από την ανάποδη όταν ο Παπανδρέου έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν" και ο τότε Πρωθυπουργός υποσχόταν πάγωμα μισθών και συντάξεων;
Υπάρχει βεβαίως και το αντεπιχείρημα της Αριστεράς: Ένα ισχυρό "αντι-Μνημονιακό μήνυμα στις εκλογές θα "φοβίσει" τους Τροϊκανούς και θα κάνει και την Κυβέρνηση πιο "επιφυλακτική" απέναντι στο ενδεχόμενο νέων μέτρων. Όμως αυτό το επιχείρημα εξαφανίζεται για τρεις λόγους: Πρώτον, προϋποθέτει ότι το Μνημόνιο και η Τρόικα επιδέχονται διαπραγματεύσεων "κάνοντας σκόντο" στις απαιτήσεις τους. Money Talks σ' αυτές τις περιπτώσεις και δεν εκτιμώ ότι "πόνταραν" τα χρήματά τους στα αποτελέσματα των εκλογών τωρινών ή μελλοντικών. Δεύτερον, προϋποθέτει ότι ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε η Τρόικα ξέρουν τα μελλούμενα σε σχέση με το οικονομικά, οπότε θα διαπραγματεύονται κατά περίπτωση και ανάλογα με τα γεγονότα. Δηλαδή να πουν οι Τροϊκανοί ότι μας έλαχε τώρα να χάσει η Κυβέρνηση, αλλά - ας πούμε - μας λαχαίνει και μια "βουτιά" στην παγκόσμια οικονομία κι άιντε να δούμε πως θα τα βγάλουμε πέρα. Αστείο. Υπάρχει κανείς όχι αναλυτής αλλά ακόμη και ημιονηγός που δεν πίστευε ότι από τη στιγμή που η Κυβέρνηση υπέγραφε το Μνημόνιο θα έχανε τις δημοτικές εκλογές; Τρίτον, προϋποθέτει ότι η "αντι-Μνημονιακή" ψήφος θα συνοδευτεί και θα ενισχυθεί από ανάλογες κοινωνικές αντιδράσεις στο μέλλον, ειδάλλως θα παραμείνει απλώς μια συμβολική κίνηση του εκλογικού σώματος. Τέτοιες αντιδράσεις δεν έχουμε δει μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Βεβαίως τα μέτρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ληφθούν. Όμως, όπως ήδη είδαμε στο πρώτο μέρος του άρθρου, η Κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να προλειάνει το έδαφος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γιατί τι άλλο συνιστούν παροχές και προσλήψεις εν μέσω κρίσης; Και μάλιστα εκλογών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Πρωθυπουργός τις θέλει ή τις είχε προσχεδιάσει. Παρόλα αυτά συσσωρεύονται πολλές ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακούγεται παράλογο. Ακούγεται πολύ μακρυά από τη λογική "η Τρόικα δε θέλει με τίποτα εκλογές". Ακούγεται αντιφατικό σε σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Συμφωνώ. Από την άλλη δεν μπορώ και να αγνοήσω τα δεδομένα. Κι αυτά δεν προμηνύονται θετικά. Γι' αυτό σου λέω προσεγγίζουμε γρήγορα σε μια τροχιά που αρχίζει και ζαλίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.