από τα http://www.tanea.gr/
Η διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεµβρίου δεν συναντά θεσµικά εµπόδια, αφού η προκήρυξή τους µπορεί να ανακοινωθεί στις 15 Νοεµβρίου
Η φηµολογία για πρόωρες εκλογές τον Δεκέµβριο µήνας που έχει µείνει ορφανός από εκλογές εδώ και έναν αιώνα άρχισε να κυκλοφορεί την περασµένη Κυριακή και επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα µε τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή, αν πρόκειται για απόφαση, αναζητεί την ηµεροµηνία της και την ερµηνεία της.
Ως προς την ηµεροµηνία, οι διαρροές επιµένουν για τις 5 ή, το πιθανότερο, τις 12 Δεκεµβρίου. Πράγµατι, δεδοµένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον 23 πλήρεις ηµέρες από την προκήρυξη µέχρι τη...
διενέργεια των εκλογών, η 5η Δεκεµβρίου εµφανίζεται απολύτως απίθανη. Προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – ενέργεια θεσµικά και πολιτικά άκοµψη, αφού εκτός των άλλων, ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, δεδοµένου µάλιστα ότι η µεγάλη πλειοψηφία περιφερειών και δήµων θα κριθεί στις 14 Νοεµβρίου.
Η διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεµβρίου δεν συναντά θεσµικά εµπόδια αφού η προκήρυξή τους µπορεί να ανακοινωθεί στις 15 Νοεµβρίου, ενώ είναι σύµφωνη και µε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα «συνεκτιµηθούν» όλα τα δεδοµένα, άρα και το αποτέλεσµα του β’ γύρου. Ποια µπορεί όµως να είναι η πολιτική ερµηνεία µιας τέτοιας απόφασης;
Η πολιτική ερµηνεία. Μια ενδεχόµενη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου δεν στοιχειοθετεί από µόνη της επαρκή δικαιολογία για να προσφύγει στις κάλπες µια κυβέρνηση πανηγυρικά εκλεγµένη πριν από 13 µήνες και η οποία διαθέτει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλωστε οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που ενδεχοµένως θα ηττηθούν είναι, σχεδόν στην ολότητά τους, αυτοδιοικητικά ή κοµµατικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν τον σκληρό πυρήνα του κόµµατος και όχι την ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που το ανέδειξε στην κυβέρνηση.
Ηττα του κόµµατος. Υπό την έννοια αυτή, µια ενδεχόµενη ήττα θα συνιστά κυρίως ήττα του κοµµατικού ΠΑΣΟΚ το οποίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στην εξουσία, ξεδιπλώνει τις πιο αλαζονικές όψεις της λειτουργίας του αδυνατώντας να αφουγκραστεί τον σφυγµό της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η επιλογή Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής και η συνακόλουθη αδυναµία να αποτραπεί µια υποψηφιότητα, τύπου Δηµαρά, η οποία προσφέρει εύκολη διαφυγή σε δυσαρεστηµένους από την κυβερνητική πολιτική, που δεν θα ήθελαν να απαρνηθούν την παραταξιακή ταυτότητά τους.
Αναγκαίο κακό. Ο αντίλογος σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι µια καταψήφιση των κοµµατικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ θα µεταφραστεί (όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) ως αποδοκιµασία της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι όµως προφανές ότι µια περιοριστική οικονοµική πολιτική, στην έκταση και µε την ένταση που εφαρµόζεται, είναι αδύνατον να συγκεντρώνει την επιδοκιµασία των πολιτών. Μόνον ως αναγκαίο κακό µπορεί να αντιµετωπιστεί και εποµένως µια χαλαρή αντικυβερνητική ψήφος σε αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η πιο ήπια µορφή διαµαρτυρίας που προσφέρεται στους πολίτες.
Συνεπώς πού βρίσκονται τα αδιέξοδα που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός και ποια διέξοδο από τα αδιέξοδα µπορεί να προσφέρει η προσφυγή στις κάλπες; Φάντασµα χρεοκοπίας. Οσον αφορά την οικονοµική πολιτική, οι αγορές ήδη από την πρώτη στιγµή έδειξαν ότι δεν αρέσκονται σε πολιτικά παιχνίδια. Είναι εποµένως πιθανόν, αν πράγµατι οδηγηθούµε σε πρόωρες εκλογές, να δούµε κατά την προεκλογική περίοδο το φάντασµα της χρεοκοπίας ολοζώντανο µπροστά µας µε εκτίναξη των spreads και διαρροή κεφαλαίων, την οποία θα χρεωθεί η κυβέρνηση µε τις συνακόλουθες εκλογικές συνέπειες.
Διενέργεια εκλογών χωρίς εκ των προτέρων σαφή και ορατή την επόµενη κυβερνητική πλειοψηφία είναι πρακτικά αδιανόητη. Και το κρίσιµο ερώτηµα που άφησε αναπάντητο η συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι η επόµενη µέρα.
Γιατί έπειτα από µια ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αρκεί το ΠΑΣΟΚ να επαναβεβαιώσει ότι θα είναι πρώτο κόµµα απέναντι σε µια πολλαπλά τραυµατισµένη Ν.Δ.
Μελλοντικές συµµαχίες. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την ενότητά του – και η εικόνα που έδειξε το τελευταίο δίµηνο ο κοµµατικός µηχανισµός δεν προσφέρει τα καλύτερα εχέγγυα. Ενώ µια ενδεχόµενη επικράτηση του Γιάννη Δηµαρά στην Αττική είναι πιθανόν να ανοίξει την όρεξη για συγκρότηση ενός κοµµατικού µορφώµατος µε αριστερό - λαϊκό λόγο που δύσκολα θα µπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο. Εποµένως, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ θα µπορέσει µε αξιοπιστία να προδιαγράψει τις µελλοντικές συµµαχίες του, αφού δύσκολα θα ξαναβρεί (ακόµα και µε τον Νόµο Παυλόπουλου) την ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει σήµερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.