Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στα ελληνικά(!), αλλά…

Του ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ  
ΣΤΟΝ κυκεώνα των γεγονότων…ξεχνάμε. Στην αγωνία μας περί τα οικονομικά, χάνουμε θέματα εθνικά. Και είναι εθνικό θέμα η ελληνική γλώσσα. Μας έκαναν τη μεγάλη τιμή οι Ρωμαιοκαθολικοί με τον νεοεκλεγμένο Πάπα και τους καρδινάλιους. Για την προσέγγιση των δυο Εκκλησιών, ωστόσο, η ανάγνωση του Ευαγγελίου στη γλώσσα του ακούστηκε από δισεκατομμύρια ανθρώπων στον Πλανήτη. Κι αν η τελετουργία της ενθρόνισης μας άφησε αδιάφορους, τα ελληνικά (αντί των λατινικών) μας συγκίνησαν.
ΑΝ κάποια (πολλά και ποικίλα) τα παρακάμψουμε, είμαστε το κέντρο της γης. Γλωσσικά, πολιτισμικά, ιστορικά. Και; Δυστυχώς, ο «αγώνας» μας, ως νεοελλήνων της μαγκιάς και της προχειρότητας, είναι για να απεμπολήσουμε ό,τι παραλάβαμε χωρίς να το ξέρουμε. Κληρονομιά, με κορωνίδα την ελληνική γλώσσα που άξιζε καλύτερη τύχη στη χώρα του Ομήρου και των φιλοσόφων της.
ΚΑΙ πού θάβεται, καθημερινά, το πνεύμα του «Ωραίου, του Μεγάλου και τ’ Αληθινού»; Στα κατακάθια της καθημερινής τηλεοπτικής μας ψυχαγωγίας, με τους κίναιδους στη σειρά και τις «ωραίες». Δεν είμαστε μεμψίμοιροι-είμαστε ρεαλιστές. Ανεκτικοί είτε δρώντες, σε μια καθημερινότητα της ξιπασιάς και της άγνοιας. Και, βέβαια, η άγνοια συγχωρείται. Η άγνοια της άγνοιας είναι ασυγχώρητη. Να νομίζεις πως τα παιδιά σου μαθαίνουν γράμματα στο (σύγχρονο) σχολείο και το αποτέλεσμα να το εισπράττεις (στον…ντορβά), με την άγνοιά τους «τι γιορτάζουμε στις εθνικές μας επετείους;».
ΚΑΙ από αρχαία ελληνικά; Μερικά αποστηθισμένα κείμενα για τις «Πανελλαδικές», τυφλοσούρτης για τα δύσκολα, ώρες χαμένες «περί την γλώσσα» κι όλα…μια χαρά. Χωρίς καμιά «ιδεολογική» και δομική προσέγγιση στην αρχαία ελληνική γλώσσα, γεννήτρα και πηγή της νεότερης, αποκομμένης απ’ τις ρίζες, που τη σέρνουν σαν ξερόκλαδο αυθαίρετοι γλωσσοπλάστες της νεοελληνικής.
ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΜΕ; Να το δούμε. Με τα μέσα που προσφέρονται στη σύγχρονη εκπαίδευση κάθε βαθμίδας και το φτωχό αποτέλεσμα. Λες να φταίνε μόνο τα απλήρωτα…λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών; Όταν υπάρχει μεράκι τα εμπόδια υπερπηδώνται. Αν θέλεις να παραμείνεις έλληνας, να ξεκινήσεις απ’ την ελληνική γλώσσα και τη συνέχεια (νεοελληνική αλλά μη αποκομμένη απ’ τις ρίζες της) και την επιβίωσή της.
ΔΕΝ είναι και τόσο απαραίτητο να ψάξεις για «στοιχεία» αγραμματοσύνης πτυχιούχων νέας γενιά. Κι αν έχεις το λι0ντάρι μπροστά σου, μη ψάχνεις για τα ίχνη του. Ιδού, λοιπόν, ένα δείγμα μικρό της μεγάλης ζημιάς:
·        Δόθηκαν σε ευθείς βολές (ΣΚΑΪ)
·        Αυτοί οι μέθοδοι (Πρετεντέρης/ΜΕΓΑ)
·        Ενός πλήρες γεύματος (ΕΤ1)
·        Τους οποίους μεταφέρνουνε (Φοιτήτρια/ΣΚΑΪ)
·        Αντιδράμε και το δεχόμαστε (Η ίδια παραπάνω)
·        Πολλοί δεν προτίθεται (η ίδια παραπάνω)
·        Κρατούνται μέχρι να αλλοδαπούν (Κουντούρης/ΝΕΤ)
·        Βαρέου τύπου οχήματα (Ελ. Ιατρού/ΣΚΑΪ)
·        Αναμένει να δούμε (Ρ.Τζίμας/ΜΕΓΑ)
·        Οινοπνευματόδων ποτών (Ιατροδικαστής/ΣΚΑΪ)
·        Οικόπεδο που άνηκε (ΝΕΤ)
·        Κρίθηκαν προφυλακισμένοι (ΣΚΑΪ)
·        Δύο χειροβομβίδες ενεργείς (Σ. Φασουλάκη/ΣΚΑΪ)
·        Με επαρκή ανθρώπινο δυναμικό (ΑΝΤ1)
·        Σε κελί μη καπνίζων (ΑΛΦΑ)
·        Παίρνουν το ποσοστό και το αναγάγουν (Μ.
·        Εκβιαστές που απαγάγουν αλλοδαπούς (ΣΚΑΪ)
·        Παρόντος και πολλών άλλων στελεχών (Χ. Μέγας/ΣΚΑΪ)
·        Περί ερυνέων μέτρων (Αδ. Γεωργιάδης/ΣΚΑΪ)
·        Ασφαλές προορισμοί (Μ. Βαρβιτσιώτης/ΜΕΓΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.