Δεν περίμενε, βέβαια, κανείς συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Ούτε πίστεψε ποτέ κανείς ότι ο Κ. Καραμανλής που μέχρι στιγμής έχει τηρήσει «όρκο σιωπής», θα αποφάσιζε να προσθέσει κάτι το καινούργιο. Έτσι κι’ αλλιώς, η εκ μέρους του ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από μόνη της μαρτυρά ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής συμπεριφοράς.
Τι συμβαίνει, όμως, τελικά; Ποιος έχει δίκιο; Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει ζημιά του Δημοσίου, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της. Η αντιπολίτευση λέει ότι τέτοια ζημιά δεν υπάρχει και ότι όλα τελειώνουν με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.
Αν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, που υποτίθεται ότι καλείται να μας βγάλει από την κρίση, δεν είναι σε θέση να μας πει τι έγινε τελικά, τότε δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε.
Δεν θα ξαναπάω στο παράδειγμα της Ισλανδίας, όπου όλα τέλειωσαν στο άψε-σβήσε, ακριβώς επειδή δεν υπήρξαν περιθώρια κομματικών αντεγκλήσεων και κομματικών «γραμμών».
Θα πάω στο πιο πρόσφατο, χθεσινό, παράδειγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε σε επιτροπή την διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην τεράστια οικολογική καταστροφή, εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.
Και πού κατέληξε η επιτροπή που – ξαναλέω – όρισε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος; Ότι ο Ομπάμα φέρει σοβαρές ευθύνες και έχει χάσει την λαϊκή εμπιστοσύνη όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών ζητημάτων!
Οι δύο επικεφαλής της επιτροπής εντόπισαν τις ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στην υποτίμηση του προβλήματος και έφθασαν στο σημείο να έλθουν σε αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο – που, θυμίζω, τους διόρισε. Στο επιχείρημα ότι η υποτίμηση του προβλήματος δεν επέδρασε στην διαχείριση της κρίσης, απάντησαν πως όταν δεν γνωρίζεις το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορείς να κατανείμεις σωστά τους πόρους για την αντιμετώπισή του!
Πιστεύει κανείς ότι είχε καμιά όρεξη ο Ομπάμα να τον κατηγορούν οι άνθρωποι που ο ίδιος διόρισε; Όχι, βέβαια. Αλλά στη Δημοκρατία, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν πως όταν αποφασίζεις να συστήσεις ανεξάρτητη επιτροπή, αυτή πρέπει να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη. Και να την κάνει γρήγορα.
Στην Ελλάδα, παρακολουθούμε εξεταστικές επιτροπές που κατευθύνονται από κομματικές γραμμές και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.