Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Το Φάντασμα του Στασιμοπληθωρισμού είναι Εδώ! Σε Τρομάζει;

 Γράφει ο Τυχαίος

Εγώ στα είχα γράψει. Και στα είχα γράψει από πολύ νωρίς. Από τις 30 Απριλίου, όταν στο άρθρο "Αγαπητό ΔΝΤ...!" σου έλεγα:"μη σου κάνει εντύπωση αν θα ανεβαίνει η ανεργία ενώ θα αυξάνεται η κατανάλωση". Νάτα τώρα. Άνοδος του πληθωρισμού και άνοδος της ανεργίας ταυτόχρονα. Τόμπολα...
Στασιμοπληθωρισμός λοιπόν. Πίσω στη δεκαετία του '70, σε ένα φαινόμενο που ταλάνισε τις ανεπτυγμένες οικονομίες και δεν το 'χε δει ο μπαρμπα-Κέυνς ούτε τότε ούτε ποτέ, αλλά ούτε και τα καϊνάρια του ΔΝΤ και των εγχώριων θαυμαστών του σήμερα. Σκεφτήκανε τα πουλάκια μου ότι θα βάλουν φόρους, θα μειώσουν τα εισοδήματα - μέσω της μείωσης των μισθών - και θα ξεπηδήσει το νέο ελληνικό θαύμα. Θα μειωθούν έτσι οι δαπάνες του δημοσίου, θα πέσει η κατανάλωση - των κατά κύριο λόγο εισαγόμενων - αγαθών και ταυτόχρονα το κράτος θα βελτιώσει τα έσοδά του αφού θα εισπράττει περισσότερα. Κλείσαμε σου λέει με την Ελλάδα. Αμ δε!
Η ελληνική οικονομία κύριε ΔουΝουΤου μου - στο 'χω ξαναματαπεί - δεν υπάρχει στα εγχειρίδιά σου. Πως να το .........
κάνουμε. Τι γίνεται τώρα λοιπόν; Άντε να στα ξηγήσω άλλη μια. Η μείωση των μισθών και η αύξηση της φορολογίας ταυτόχρονα, δεν έριξε τις τιμές  - ώστε να πέσει ο πληθωρισμός - αλλά μείωσε την κατανάλωση με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθούν σταθερές μεν οι δαπάνες των νοικοκυριών αλλά με αγορά λιγότερων αγαθών. Δεν το κατάλαβες; Διάβαζε παράδειγμα: Έπαιρνες 700 ευρουλίνια -τυχεράκια! - μισθό το μήνα. Ας πούμε ότι τα έκανες όλα - για χάριν απλότητος - πορτοκάλια. Αγόραζες  -ας πούμε - 50 κιλά πορτοκάλια. Με 8% ΦΠΑ (φόροι δηλαδή) έπαιρνες πορτοκάλια αξίας περίπου 648 ευρώ και  52 ευρώ καταλήγανε στο κρατος. Σωστά; Τι έγινε τώρα. Ο ΦΠΑ ανέβηκε - μέχρι στιγμής βεβαίως - στο 11%. Εφόσον ο μισθός σου δεν ανέβηκε - πάλι τυχερέ γιατί σε άλλους μειώθηκε! - εσύ αγοράζεις λιγότερα πορτοκάλια  πάλι όμως για 700 ευρώ σύνολο (πορτοκάλια και φόρος) κι ο μανάβης σου ή θα κλείσει - ανεργία - ή θα μειώσει τις τιμές. Δεν τις μειώνει τις τιμές όμως. Γιατί; Γιατί προτιμάει να κλείσει! Δε με πιστεύεις; Κι όμως. Η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την τεράστια φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών έχει συσσωρεύσει εισοδήματα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις κι όχι -μόνο- στους μανάβηδες του παραδείγματος. Αυτοί λοιπόν οδηγούνται στο "κλείσιμο", η ανεργία αυξάνεται, οι ίδιοι - οι "κλέισαντες" ντε!- τρώνε από τα "έτοιμα" γι' αυτό και οι καταθέσεις μειώνονται. Ακούς; Μειώνονται. Μη σου περνάνε το παραμύθι ότι οι καταθέσεις φεύγουνε μαζικά για φορολογικούς παραδείσους. Απλώς η επιχειρηματικότητα καταντά ασύμφορη και περιμένουν να περάσει η μπόρα τρώγοντας τα λεφτά που είχαν στην άκρη.  Κλείνοντας όμως τις επιχειρήσεις τους. Ταυτόχρονα οι εναπομείναντες απλά δεν μειώνουν το επίπεδο τιμών. Διαφορετικά πρέπει να κλείσουν!
Και θα μου πεις, καλά που είναι η ελληνική ιδιαιτερότητα; Μα τα υψηλά επίπεδα σωρευμένου αδήλωτου πλούτου και επίσης το υψηλό ποσοστό κατοχής περιουσίας και ιδιαίτερα ακίνητης. Και οι δύο πηγές εισοδήματος θα μειωθούν σταδιακά.
Συμπέρασμα; Ο στασιμοπληθωρισμός, όπως είδες, επιτίθεται στα εισοδήματα όλων των τάξεων. Και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Δεν αφήνει απέξω κανέναν. Μη με ρωτήσεις αν "αυτοί" δεν τα 'ξεραν αυτά. Τα ΄ξεραν. Απλώς πόνταραν στη θεωρία ότι ο πληθωρισμός θα πέσει. Το γράφαν και στο Μνημόνιο. 1,9% υπολόγιζαν, πάνω από 5% θα τους κλείσει το έτος. Μη μου πεις ότι δεν το 'χεις διαβάσει ακόμα το Μνημόνιο. Απ' έξω να το ξέρεις θα σε εξετάσω. Έτσι τους έλεγε η θεωρία έτσι έγραψαν. Λάθος τους. Είπαμε η Ελλάδα είναι η απόλυτα ειδική περίπτωση.
Που πάμε από 'δω και μπρος; Κάποιοι πιτσιρικάδες του ΔουΝουΤου θα ανοίξουν τα βιβλία ιστορίας. Σου λέει τι κάναμε το '70; Ε, τα ίδια θα κάνουμε και τώρα. Και πάλι λάθος. Γιατί;
Το '70 λοιπόν είχες στα χέρια σου ένα πολύτιμο εργαλείο. Τη νομισματική πολιτική. Υποτίμηση και δόξα τω θεό. Τώρα έχεις ένα πανάκριβο ευρώ που θα ανεβαίνει μέχρι τον ουρανό. Τότε τράβαγες μια υποτίμηση της δραχμούλας και πήγαινες για ούζα στο Μικρολίμανο. Τώρα τρέμει το φυλλοκάρδι σου αφού σε περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού και με υψηλή την ισοτιμία του  ευρώ η ανταγωνιστικότητα - που θα έφερνε φρέσκο χρήμα - θα πάει στα τάρταρα. Μοναδική λύση; Μείωση των δαπανών. Κι άλλη; Δυστυχώς.
Άσε το Γιώργο να σου λέει ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Κι άσε και τον Αντώνη να σου λέει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα σε ένα χρόνο. Μπούρδες λένε αμφότεροι. (Αντώνη ξαναδές τα νούμερα έχεις κάνει λάθος και μάλιστα παιδαριώδες!). Μη με ρωτάς γιατί δε μειώνουν τη φορολογία. Γιατί τότε η μείωση των κρατικών δαπανών θα πρέπει να γίνει πολύ πιο απότομα και πολύ πιο βαθιά. Σε απλά ελληνικά: πολιτικό κόστος. Ή θα πληρώνεις φόρους για να συντηρείς το δαπανηρό δημόσιο που έχεις ή θα κόψεις φόρους και θα μειώσεις το δημόσιο. Τόσο απλά. Ειδάλλως ο στασιμοπληθωρισμός θα ροκανίζει διαρκώς το ΑΕΠ σαν καρότο.
Τι βγαίνει απ' όλα αυτά; Δυστυχώς το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού είναι εδώ. Και το άτιμο έτσι και κάτσει δε φεύγει εύκολα που να το λιβανίζεις νύχτα-μέρα. Είναι αδηφάγο και δεν γνωρίζει όριο. Ούτε κοινωνικές τάξεις αναγνωρίζει ούτε  επαγγέλματα  ξεχνάει. Όπου βρει λεφτουδάκια τα μασάει σαν ακρίδα το χορτάρι και πάει παρακάτω. Αλλά εσύ μην τρομάζεις. Ο Γιώργος έχει βρει τη λύση: Μεσογειακή Δίαιτα! Με τις υγείες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.