Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Με τουρκική ατζέντα η μυστική συμφωνία Γιώργου – Ερντογάν


Έντονες αντιδράσεις κορυφαίων διπλωματών μετά την αποκάλυψη του VETO για το Αιγαίο, ενώ οι πρωθυπουργοί ξανασυναντώνται στην Αθήνα, στις 20 Οκτωβρίου

Καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο, θα είναι οι συνομιλίες που θα έχουν στην Αθήνα, μεταξύ 20-22 Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και ενώ στο διπλωματικό παρασκήνιο στην Αθήνα εκδηλώνονται εντονότατες αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.

Στόχος των κυρίων Παπανδρέου, Ερντογάν, Δρούτσα και Νταβούτογλου είναι να μεταδώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και... σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιουλ στη Νέα Υόρκη «ήταν μια άσκηση αισιοδοξίας»,καθώς το σημαντικότερο στοιχείο που διέρρευσε από τη συνάντηση αυτή, ήταν ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο πηγαίνουν πολύ καλά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερα θετική είναι η στάση και των ΗΠΑ και αυτό εκφράστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν. Έμπειροι διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες αλλά και πολιτικοί παράγοντες επικοινώνησαν με το VETO, με αφορμή το δημοσίευμα μας, της 19ης Σεπτεμβρίου, που αποκάλυψε τη μυστική συμφωνία Παπανδρέου - Ερντογάν για το Αιγαίο (στην οποία προβλέπεται η ασύμμετρη επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου αλλά και η εγκατάλειψη εκ μέρους της χώρας μας του δικαιώματος να ορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Καστελοριζο) εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις.

Ανησυχίες εκφράζονται για την πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να υιοθετήσουν ένα δεσμευτικό κείμενο αρχών, που, επί της ουσίας, θα επιβραβεύει τη διεκδικητική πολιτική της Τουρκίας.

Στην κορυφή της υπηρεσιακής πυραμίδας του υπουργείου Εξωτερικών επικρατεί εκνευρισμός, καθώς πέραν των διαπραγματευτών που συνομιλούν με τους Τούρκους, δεκάδες ακόμη υπηρεσιακοί και μη παράγοντες καλούνται σε συζητήσεις και σε κύκλους συσκέψεων, που δεν διακρίνονται για τη μεθοδική εργασία ούτε για το σχεδιασμό και ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι διπλωμάτες αρχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, δηλαδή στον Δημήτρη Δρούτσα, για την έλλειψη σαφών κατευθύνσεων, προφανώς επειδή δεν θέλουν να γίνουν οι στόχοι ενδεχόμενης έντασης στο πολιτικό σκηνικό. Το κυριότερο στοιχείο της... ενδοδιπλωματικής αμφισβήτησης είναι η θέση ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με βάση τις τουρκικές απαιτήσεις και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί διπλωμάτες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον.

ΕΩΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Αυτό που πλέον επιβεβαιώνεται κατηγορηματικά είναι το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να πετύχουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόσθετες πληροφορίες τονίζουν ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα εμπλακεί και η Ε.Ε. στο σκηνικό που στήνεται στο Αιγαίο και αυτό θα αποτυπωθεί με σχεδόν πανηγυρικό τόνο στην ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ήδη, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η έκθεση συντάσσεται και το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πανηγυρικό για την Άγκυρα μετά το δημοψήφισμα.

Από πολλές πλευρές ασκούνται πιέσεις για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και αυτό είναι ένας πρόσθετος «πονοκέφαλος» για την ελληνική κυβέρνηση που έχει μπροστά της βουνό προβλημάτων να ξεπεράσει στο Αιγαίο και στην Κύπρο και να συναινέσει ζητώντας τουλάχιστον κάποια ανταλλάγματα.

Τι απαιτεί η Άγκυρα

Έμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι πέρα από τα θέματα που είναι γνωστό ότι βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έχει θέσει και άλλα ζητήματα όπως:

- η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

- τα όρια του FIR Αθηνών και ο επανακαθορισμός εναέριων δρόμων

- τα όρια της Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο

- πιθανόν το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας.

(VETO - ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.