Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αρχισαν τα όργανα στο ΠαΣοΚ

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ για το μνημόνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ οδήγησε την Τρίτη στη διαγραφή του βουλευτή Πρέβεζας κ.
Ευ. Παπαχρήστου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κ. Παπαχρήστος, με την άρνησή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, έγινε ο τέταρτος κυβερνητικός βουλευτήςο οποίος απομακρύνεται από την ΚΟ του ΠαΣοΚ με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου. Το καλοκαίρι οι συγκρούσεις που προκάλεσε το νέο Ασφαλιστικό οδήγησαν στον χώρο των ανεξάρτητων τρεις βουλευτές, την κυρία Σοφία Σακοράφα και τους κκ. Ι. Δημαρά και Βασ. Οικονόμου. 
 
O κ. Παπαχρήστος ανήκε στους σκληρούς υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της αντιπολίτευσης και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Τα μέτρα όμως που έλαβε η κυβέρνηση ως απόρροια του μνημονίου έφθειραν τη σχέση αυτή σε σημείο ρήξης, γεγονός που αναδεικνύει τις έντονες εσωτερικές, πολιτικές και ιδεολογικέςσυγκρούσεις που αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Η πορεία εξόδου του κ. Παπαχρήστου ήταν αργή και μελετημένη. Με αντιστασιακή δράση την περίοδο της δικτατορίας και σπουδές οικονομικών στις πολιτικές αποσκευές του είχε διαμορφωμένες απόψεις για την κρίση και για την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση. Μάλιστα, τις ανέλυε σε κάθε ευκαιρία κατά τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας όπου μετείχε. Η άσκηση έντονης κριτικής στην κυβέρνηση, από το καλοκαίρι και έπειτα, στην αρχή ξάφνιασε τους υπόλοιπους βουλευτές.

Επειδή όμως πρόκειται για έναν sui generis χαρακτήρα και καθώς οι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς των υπουργών αυξάνονταν διαρκώς, σύντομα ενσωματώθηκε στην «ομάδα των ατάκτων»- μια «συμμαχία» βουλευτών από διαφορετικές τάσεις του ΠαΣοΚ, με ρευστή σύνθεση και σημείο αναφοράς τον προβληματισμό από τις κοινωνικές και......... ιδεολογικές επιπτώσεις των μέτρων. Στην ίδια χαλαρή «συνομοσπονδία» κινούνται οι κκ. Β.Γερανίδης, Μ.Κατρίνης , η κυρία Τόνια Αντωνίου αλλά και η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, οι οποίοι αμφισβήτησαν ευθέως τις υπερεξουσίες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ζήτησαν να συζητούνται οι επικαιροποιήσεις του μνημονίου στη Βουλή και να εγκρίνονται από τους βουλευτές. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Παπαχρήστου μία ημέρα πριν από τη διαγραφή του ότι είναι άλλο να δέχεσαι τους όρους του τοκογλύφου και άλλο να δέχεσαι τη λογική του. Από εκείνη τη στιγμή εντάχθηκε στη λίστα των «υπόπτων» για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας για θέματα Οικονομίας και Εργασίας ορισμένοι έθεσαν εντός αλλά και εκτός της συνεδρίασης το έλλειμμα στην επικοινωνία και στον συντονισμό, μια ασθένεια που τείνει να γίνει χρόνια για την κυβέρνηση. Το θέμα αυτό έχουν θέσει επανειλημμένως τόσο η κυρία Βάσω Παπανδρέου όσο και οι κκ. Γ. Φλωρίδης, Π. Κουκουλόπουλος , Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Ε.Νασιώκας, Κ.Σπηλιόπουλος κ.ά. Βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης- με διαφορετικές αποχρώσεις στις προτάσεις τους- αλλά και στη χάραξη σχεδίου για τον κατευνασμό της κοινωνικής έντασης ζητούν και αρκετοί υπουργοί, ενώ σε ανάλογες πολιτικές συχνότητες κινούνται και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, κκ. Π.Ευθυμίου και Χρ.Πρωτόπαπας. Οι διαφοροποιήσεις αυτές όμως δεν φτάνουν ως την αμφισβήτηση της βάσης της κυβερνητικής πολιτικής που είναι το μνημόνιο.

Αυτό που αμφισβητούν αρκετοί βουλευτές είναι η ικανότητα του πρωθυπουργικού επιτελείου να προωθεί αποτελεσματικά την πολιτική της κυβέρνησης προς την κοινωνία και να «χτίζει» επιχειρήματα υπέρ των μεγάλων αλλαγών που επιχειρεί. «Επιχειρήματα έχουμε. Οι υπουργοί Ο φόβος των υπουργών
όμως δίνουν την εντύπωση ότι φοβούνται να εμφανιστούν ενώπιον των πολιτών και να τους πείσουν για την ορθότητα ή για την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνουν. Για τον λόγο αυτόν φέρνουν νομοσχέδια στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» επισημαίνει βουλευτής με ισχύ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο εσωτερικό της ΚΟ σχηματοποιούνται κάποιες ευδιάκριτες ομάδες. Οι «γεννηματικοί» κκ. Μ. Παπαϊωάννου και Κ. Γείτονας διατηρούν κριτική στάση αλλά δεν δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ κάποιου είδους συνεννόηση φαίνεται ότι υπάρχει στο παλαιό εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, το οποίο πάντως δεν σχηματοποιείται σε ομάδα. Παράλληλα με αυτούς λειτουργεί μια μεγάλη ομάδα βουλευτών, οι οποίοι στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση. Από αυτούς άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει πρόβλημα πολιτικής αλλά ότι δέχεται πόλεμο από τα κανάλια ( Χρ. Μαγκούφης ), ότι αν μεταφερθεί με ένταση η πίεση που έρχεται από τους πολίτες στα ανώτερα επίπεδα τα πράγματα θα βελτιωθούν ( Ηλ. Θεοδωρίδης ), ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί η χώρα και η κριτική από τους βουλευτές περιττεύει ( Στ.Κουτμερίδη ς).

Στην κόψη του ξυραφιού
Πάντως η απόσυρση της ρύθμισης για τη διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ. ευρώ από τον κ. Παπακωνσταντίνου μετά την έντονη αντίδραση πολλών βουλευτών του ΠαΣοΚ που προειδοποίησαν ότι θα την καταψηφίσουν, ίσως θα έπρεπε να είχε θορυβήσει περισσότερο τους επικεφαλής της ΚΟ αλλά και το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Το σκοινί της ανοχής μπορεί να έχει ακόμη ελαστικότητα, όπως πιστεύει έμπειρος βουλευτής του κόμματος, αλλά φαίνεται ότι για ορισμένους οι ίνες κόβονται γρηγορότερα από όσο αναμενόταν.

Η θύελλα και οι αναταράξεις
«Οταν πετάς στη θύελλα θα πέσεις και σε αναταράξεις»σχολίαζε έμπειρος βουλευτής του ΠαΣοΚ όσον αφορά την εκρηκτική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Μόνο που στην περίπτωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ δεν υπάρχει πτήση αλλά ταξίδι στις ράγες του μνημονίου όπου οι επιβάτες κατεβαίνουν ένας ένας από το τρένο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα μεταμορφώσουν τη χώρα.Η κυβερνητική παράταξη εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στη Βουλή, οι απώλειές της όμως ήταν βουλευτές που τη συνέδεαν με τα λαϊκά στρώματα τα οποία βρίσκονταν στο πλευρό του ΠαΣοΚ από τη δεκαετία του 1980 και τώρα πλήττονται σφοδρά από την ανεργία,τις περικοπές στα εισοδήματα και την ακρίβεια. Δεν πρόκειται για τις μεμονωμένες περιπτώσεις τεσσάρων βουλευτών ούτε για τo ενδεχομένως ιδιοτελές κίνητρο της τήρησης αποστάσεων από το μνημόνιο αλλά για ένα καμπανάκι κοινωνικής ευαισθησίας που χτυπάει πρώτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θρυαλλίδα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠαΣοΚ καθώς και για τις (λεκτικές) επιθέσεις που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνουστη διευρυμένη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας για θέματα Οικονομίας και Εργασίας τη Δευτέρα ήταν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.Τα αιχμηρά σχόλια των βουλευτών κάλυψαν εν μέρει το ρήγμα που έχει σχηματιστεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΚΟ και το οποίο γίνεται πιο βαθύ όσο περνούν οι μήνες. «Το κλίμα βαραίνει»λένε με έμφαση στις ιδιωτικές συζητήσεις τους βουλευτές αλλά και υπουργοί.«Εχουμε μπει σε μια ψυχοφθόρο διαδικασία» ομολογούν.

Οι βουλευτές,ως πρώτοι αποδέκτες των διεργασιών στην κοινωνία,αντιλαμβάνονται ότι οι νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις έχουν ταρακουνήσει συθέμελα τον ιδιωτικό τομέα και ότι οι ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, όσο και αν είναι δίκαιες και απαραίτητες,θα δημιουργήσουν στρατιές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.Αυτή την αγωνία επιχείρησαν να μεταφέρουν στον κ.Παπακωνσταντίνου και στην κυρίαΛούκα Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.