Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ημέρες δοκιμασίας για την κυβέρνηση



Αντιδρά η αντιπολίτευση στο πολυνομοσχέδιο για εργασιακές σχέσεις και ΔΕΚΟ, ενώ αύριο πραγματοποιείται γενική απεργία
 

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται για την κυβερνώσα πλειοψηφία το τρέχον τριήμερο, με αρκετούς εντός της Βουλής να διακινδυνεύουν την εκτίμηση πως ανάλογες στιγμές έζησε το πολιτικό σκηνικό επί κυβέρνησης Παπανδρέου, μόνο την περίοδο της ψήφισης του Μνημονίου, την περασμένη άνοιξη.

Εν μέσω κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, που αύριο κορυφώνονται με γενική απεργία, ο πρωθυπουργός σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται σήμερα να αναζητεί περιθώρια στοιχειώδους συναίνεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, όπως δείχνει η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο πολυνομοσχέδιο για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της οικονομίας», τέτοια συναίνεση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν παρέχεται στην κυβέρνηση. Η Ν.Δ., αν και συμφωνεί με ορισμένες διατάξεις, δήλωσε πως επί της αρχής το καταψηφίζει. Πολύ περισσότερο: Η διαδικασία επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, φαίνεται να προκαλεί επιπροσθέτως και την επανεμφάνιση σοβαρότατου προβλήματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί πράσινοι βουλευτές δεν κρύβουν την εντονότατη δυσφορία και ενόχλησή τους τόσο για την ακολουθούμενη διαδικασία, όσο και για το περιεχόμενο των προωθούμενων ρυθμίσεων. Ουδείς εξ αυτών, πάντως, μέχρι χθες τη νύχτα είχε εκφράσει την πρόθεσή του να καταψηφίσει είτε το σύνολο είτε κάποια από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. «Ακόμα και αν δεν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία, το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η καμπάνα χτυπά δυνατά», έλεγε στην «Κ» έμπειρος κοινοβουλευτικός από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι η σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν προσφέρεται για «αντάρτικο» σε επίπεδο εντυπώσεων: Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για τα νομοσχέδια που εισάγονται ως «κατεπείγοντα», οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα λόγου (πλην δύο που ορίζει το κάθε κόμμα). Οπότε όποιος τυχόν διαφωνεί, μπορεί να το εκφράσει μόνο με την ψήφο του. Στο σημείο αυτό αποφάσισε να παρέμβει το ΚΚΕ, ζητώντας τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και για κάθε άρθρο του σχεδίου νόμου. Χθες, πάντως, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ακούστηκε κριτική εκ των έσω - αν και σε ηπιότερους τόνους συγκριτικά με τα όσα είχαν προηγηθεί νωρίτερα σε κομματική συνάντηση (βλ. διπλανές στήλες, ΚΤΕ Οικονομίας).
«Δεν υπογράψαμε την παραχώρηση της χώρας», είπε ο κ. Π. Κουρουμπλής. «Δεν έχει γίνει επαρκής διάλογος για όσα προβλέπουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», σημείωσε ο κ. Η. Μόσιαλος. «Το άδικο αυτό νομοσχέδιο θα γίνει παράγοντας βαθέματος και όξυνσης της κρίσης», ανέβαζε τους τόνους αργότερα ο κ. Ευ. Παπαχρήστος, ενώ αρκετοί εξέφρασαν από σκεπτικισμό έως και διαφωνία με τη διάταξη για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι για τη διάταξη αυτή επιφυλάσσεται να πει τι θα ψηφίσει σήμερα και αφού δει τη νομοθετική βελτίωση που υποσχέθηκε ο κ. Παπακωνστναντίνου ότι θα φέρει σήμερα, στην κατεύθυνση της «διασφάλισης της διαφάνειας στη διαδικασία» διαγραφής. Νωρίτερα, ο κ. Μαγκούφης ανέφερε ότι επιφυλάσσεται για το τι θα πράξει στην ψηφοφορία, για τη διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
«Ακουσα μια πολύ μεγάλη αγωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για το αν είναι σωστά αυτά που κάνουμε κι αν θα έχουμε αποτέλεσμα. Την καταλαβαίνω και τη συμμερίζομαι. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι στη μόνη δυνατή κατεύθυνση που υπάρχει», σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ. να ψηφίσει θετικά κάποιες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υποστήριξε ότι είναι πιθανόν μετά και τη σημερινή συνάντηση των κ. Παπανδρέου - Σαμαρά και τη μεταξύ τους συζήτηση, η Ν.Δ. να διευρύνει τον κύκλο των διατάξεων εκείνων τις οποίες θα υπερψηφίσει το βράδυ. Εκλεισε την παρέμβασή του απορρίπτοντας την κατηγορία ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, δημιουργούνται συνθήκες λατινοαμερικάνικου τύπου στην ελληνική οικονομία. Φέρνουμε, είπε, τη χώρα μας πιο κοντά σε όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.