Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

 «Κυβερνοεπιθέσεις» σε αντίποινα για το WikiLeaks

«Κυβερνοπειρατές» επιτέθηκαν σε ιστότοπους της ελβετικής τράπεζας Postfinance και της αμερικανικής εταιρείας Mastercard σε αντίποινα για το κλείσιμο των μέσων πληρωμών του ιστότοπου WikiLeaks, ο ιδρυτής του οποίου Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται από χθες υπό κράτηση στη Βρετανία.


Επίθεση χάκερ δέχθηκε επίσης και ο ιστότοπος της εισαγγελίας της Σουηδίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σουηδού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.
Οι «κυβερνοπειρατές», με την ονομασία «AnonOps», δηλώνουν ότι μάχονται κατά της λογοκρισίας και υπέρ της διαφάνειας, και έχουν εξαπολύσει την επιχείρηση «Payback», σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, AnonOps.net.
Χρησιμοποιούν το tweet του συνιδρυτή της Electronic Frontier Foundation (EFF.Org), Τζον Πέρυ Μπάρλοου, «Ο πρώτος διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεκινήσει. Το πεδίο μάχης είναι το WikiLeaks. Εσείς είστε οι μαχητές» για να καταδείξουν τη στάση τους και να προσελκύσουν συμμάχους. Ανάμεσα στα «θύματά» τους βρίσκονται ο ιστότοπος της τράπεζας Postfinance.ch, που έκλεισε τη Δευτέρα τον λογαριασμό του Ασάνζ επειδή είχε δώσει «ψευδείς ενδείξεις για τον τόπο κατοικίας του», μέσω του οποίου γίνονταν απευθείας δωρεές «στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks».
Αυτή η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την τράπεζα, «αυτόνομα και χωρίς οποιαδήποτε πίεση». «Μετά το κλείσιμο του λογαριασμού (του Ασάνζ) ομάδες έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση "Payback" για να εμποδίσουν (την πρόσβαση) στην Postfinance», γράφει η ομάδα AnonOps.
Οι «κυβερνοπειρατές» που ευθύνονται γι'αυτές τις επιθέσεις ανακοίνωσαν, επίσης, στον ιστότοπό τους ότι επιτέθηκαν και στον ιστότοπο της Mastercard. «Η ομάδα που απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) μιας ελβετικής τράπεζας, τώρα απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) Mastercard.com», αναφέρουν.
Ο ιστότοπος της Mastercard δεν ήταν προσβάσιμος γύρω στη μία, ώρα Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, με τον οποίο συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν θέλησε, παρ' όλα αυτά, να επιβεβαιώσει αν τα προβλήματα στον ιστότοπο της εταιρείας οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις.
Και άλλοι ιστότοποι που σχετίζονται με το WikiLeaks δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ, κυρίως η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών PayPal και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δικηγόρου των δύο Σουηδέζων, που κατηγορούν τον Ασάνζ για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση», αλλά και ο ιστότοπος της σουηδικής εισαγγελίας.
Πάντως, ο διαδικτυακός συντάκτης της εισαγγελίας, Φρέντρικ Μπεργκ, δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters: «Φυσικά, είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι σχετίζεται με το WikiLeaks, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».
Ο ιστότοπος της εισαγγελίας, www.aklgare.se, δε λειτουργούσε χθες το βράδυ και για αρκετή ώρα σήμερα. Οσο για την Postfinance, ο εκπρόσωπος της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι «αυτοί οι κυβερνοπειρατές» δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών της τράπεζας, ούτε τη διαχείρηση των λογαριασμών. «Η κατάσταση βελτιώθηκε σήμερα, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.
Οι «κυβερνοπειρατές» ζητάνε απ' όσους «επιλέγουν την ελευθερία» να τους στηρίξουν, συμπράττοντας στο έργο τους και αξιοποιώντας τα «εργαλεία» που προσφέρονται στον ιστότοπό τους, αποτελώντας, έτσι, μέρος των «στρατευμάτων» τους, «ενάντια στις απόπειρες φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης», όπως γράφουν.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, AnonOps.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.