Γράφει ο Παναγιώτης Κοκκόρης
Αν θελήσει να κρίνει κανείς την παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην 76η ΔΕΘ, εκείνο που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση -περισσότερο ακόμη και από τα νέα σενάρια περί χρεοκοπίας, τις νέες πιέσεις της τρόϊκας και τα νέα ανάλγητα μέτρα-, είναι η ανυπαρξία λόγου, επιχειρημάτων και δικαιολογιών.
Δυστυχώς, όπως εμμέσως υπαινίσσονται ή ανοιχτά σχολίασαν –ακόμη και τα φίλια προς την κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ο απόηχος της σχεδόν… αόρατης και παντελώς άχρωμης πρωθυπουργικής φωνής στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο ωμός τρόπος με τον οποίο έδειξε ο ίδιος και η κυβέρνηση του να αντιλαμβάνονται τα πράγματα.
Παγωμάρα, αμηχανία και προβληματισμό, ακόμη και μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η αποστροφή του Γιώργου Παπανδρέου ότι ο στόχος είναι σε κάθε οικογένεια να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος και να μη μείνει χωρίς εισόδημα, ασχέτως αν....
στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να διορθώσει λέγοντας ότι αυτός δεν είναι ο βασικός στόχος, αλλά το ελάχιστο: “λανθάνουσα γλώσσα, λέει την αλήθεια», όπως λέει και ο λαός μας. Τη στιγμή που πληροφορίες περί γερμανικού σχεδίου Β’ για την Ελλάδα, με άξονα τη χρεοκοπία της έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, (σχετικό άρθρο με ανάλογο περιεχόμενο δημοσίευσε και γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ»), ο πρωθυπουργός με αναφορές που περιείχαν πολλά ΘΑ, όπως το σχέδιο… «Ήλιος» που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, προσπαθούσε να μας πείσει ότι «όλα πάνε καλά» και ότι θα δοθεί βάρος στην Ανάπτυξη.
Είναι κοινό μυστικό ότι η τρόικα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε δεν είχε βρει ικανοποιητικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί την περασμένη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν και για το τρέχον έτος δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η εργασιακή εφεδρεία, και είχε ζητήσει μέτρα άμεσης απόδοσης. Ειδάλλως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητούσε να εκταμιευθεί μόνο ένα μικρό μέρος της έκτης δόσης, εξέλιξη που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Πολιορκούμενος από τις χιλιάδες των διαδηλωτών και υπό την αποπνικτή ατμόσφαιρα που προκαλούσαν τα δακρυγόνα και τα χημικά είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτίμησε να επαναλάβει το γνωστό πολιτικό… Ευαγγέλιο, να ξαναπαίξει την χιλιοπαιγμένη… χαλασμένη κασέτα, να επιμείνει στην τραγικά λάθος συνταγή για την οικονομία.
Εκείνο που δεν είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ότι η πολιτική των φορομπηχτικών, ανελέητων και άδικων μέτρων δεν απέδωσε, ότι οι μηχανισμοί δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τα έσοδα, ότι όλο το οικονομικό πρόγραμμα έχει πέσει δραματικά έξω.
Είναι πλέον κοινή παραδοχή και επισημαίνεται από όλο και περισσότερους αναλυτές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης προκαλεί ένταση των διεθνών πιέσεων, αβεβαιότητα και ανησυχία στους πολίτες, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ακόμη βαθύτερη ύφεση, στέγνωμα της αγοράς, κατάθλιψη και οργή στην κοινωνία.
Η εμμονή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο, είναι βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία θα προσθέσει πολλά δεινά στη χώρα. Ωστόσο υπάρχει χρόνος, φτάνει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τόλμη, αισιοδοξία και ανατρεπτική ματιά.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα χωρίς να υπολογίσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, τις πιέσεις της τρόϊκας και το πολιτικό κόστος. Στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική, ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και το ίδιο το κόμμα του, ωφελεί.
Ας τολμήσει, ας βγει μπροστά κι ας δώσει λύσεις που να μην καταδικάζουν την κοινωνία… αν δεν μπορεί να το κάνει για το κόμμα του, ας το κάνει τουλάχιστον για την πατρίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.