Αρθρογράφοι
Δ.Ιατρόπουλος | Α.Ανδριανόπουλος | Γ.Δελαστίκ | Δ.Γιαννακόπουλος | Γ.Πιπερόπουλος | Χ. Κλυνν | Ε.Ανδρικόπουλος | Δ.Κωνσταντάρας | Δ.Κοζάκης | Γ.Πρεβενιός | Θ.Νικολαϊδης | Παπά-Ηλίας | Δέσπω | Siglitiki | Σ.Κ | Μακελειό

Η σελίδα του πιο πιστού μας φίλου....

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κραυγή απελπισίας από την Ορχήστρα των Χρωμάτων


Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά αυτή που ζήσαμε στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.

Από τη μια, οι φίλοι της μουσικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το αποκορύφωμα του ετήσιου διαγωνισμού «Διεύθυνσης Ορχήστρας, Δημήτρης Μητρόπουλος» με διαγωνιζόμενους τρεις εξαιρετικούς νέους καλλιτέχνες, και από την άλλη, για μια ακόμα φορά, γίναμε διεθνώς ρεζίλι.

Με έκπληξη διαβάσαμε επιστολή (*) που μοιράστηκε στην είσοδο του Μεγάρου και πληροφορηθήκαμε πως οι μουσικοί της Ορχήστρας των Χρωμάτων είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες.

Κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για την απονομή των βραβείων, Claus Peter Flor.

«Δυστυχώς, όμως, αυτήν την περίοδο φαίνεται ότι ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία δεν εκτιμούνται. Σήμερα λοιπόν πίσω από το αναλόγιο κάθεται ο μουσικός που αγωνιά για την εξασφάλιση του μισθού του. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες. Έτσι, αντί να σκεφτόμαστε με χαρά και έμπνευση το πρόγραμμα της επόμενης συναυλίας, εξαντλούμαστε σε ατέλειωτα τηλεφωνήματα, επικοινωνίες και συναντήσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και αναγκαία αμοιβή μας».

Αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε και στο  http://blog-mousikoichromaton.com/

Εκείνο όμως που ίσως δεν διαβάσετε, είναι η δήλωση του προέδρου της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία «Δημήτρης Μητρόπουλος», Claus Peter Flor, αρχιμουσικός, διευθυντής της Φιλαρμονικής της Μαλαισίας, λίγο πριν ανακοινώσει τους νικητές:

«Σ΄ αυτό τον χώρο στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη αισθάνομαι για μια ακόμα  φορά την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Διότι τι θα ήταν η Ρώμη, αν δεν προϋπήρχε η Αθήνα. Τι θα ήταν η Ευρώπη, η Αμερική η Ασία, αν δεν προϋπήρχε η Ελλάδα… Πείτε στην κυβέρνησή σας ότι πρέπει να σώσει τον πολιτισμό… Ό,τι δίνετε στην Ορχήστρα των Χρωμάτων τα παίρνετε δέκα φορές πίσω!!!»

Δυστυχώς, στην ιστοσελίδα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, http://www.orchestraofcolours.gr
δεν είδαμε στον προγραμματισμό, κάποια άλλη εκδήλωση που να συμμετέχει ως το τέλος της χρονιάς …

Διεθνής Διαγωνισμός "Δημήτρης Μητρόπουλος"

Εφέτος, δεν απονεμήθηκε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διεύθυνσης Ορχήστρας. Δόθηκαν μόνο το δεύτερο και δύο τρίτα βραβεία.

Το δεύτερο βραβείο πήρε ο Ρώσος μουσικός Αλεξάντρ Σολόβιεφ και το τρίτο μοιράστηκαν ο Τσέχος Τόμας Μπράουνερ και ο Βούλγαρος Στίλιαν Κίροφ, στον οποίο απονεμήθηκε και το βραβείο των μουσικών της Ορχήστρας των χρωμάτων.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δημήτρης Μητρόπουλος θεσπίστηκε μετά από πρόταση της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το Υπουργείου Πολιτισμού το 1996 με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του έλληνα συνθέτη και μαέστρου, Δημήτρη Μητρόπουλου.

Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του μεγάλου αυτού συνθέτη και μαέστρου και, ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα, στηρίζει και προωθεί τους νέους μουσικούς. Σκοπός του θεσμού είναι να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα όσο και την ικανότητα ερμηνείας, το σεβασμό στην παράδοση όσο και την προώθηση των νέων ιδεών, την αφοσίωση στην τέχνη με αυτή την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά που χαρακτήριζαν την προσωπικότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η  OPXHΣTPA TΩN XPΩMATΩN

Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας των Χρωμάτων έγινε στην αίθουσα ΠΑΛΛΑΣ της Αθήνας στις 23 Νοεμβρίου του 1989 υπό την διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.
Ποια ήταν η πρόθεση του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ίδρυε την Ορχήστρα των Χρωμάτων; Ο Μάνος Χατζιδάκις οραματιζόταν ένα επίλεκτο συμφωνικό σύνολο με πρωτότυπα προγράμματα, που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Ήθελε, η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μελών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, να εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η Ορχήστρα, έχει αποδείξει πως η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική και  την οδήγησε πια, στην οριστική καταξίωσή της.

Επιστολή κόλαφος για τον Υπουργό …Πολιτισμού
 (*) Η επιστολή των απλήρωτων μουσικών:

Αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μουσικοί της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Δυστυχώς η ασυνέπεια των υπευθύνων είναι χρόνιο φαινόμενο και αν η Ορχήστρα υπάρχει ακόμα, αυτό συμβαίνει επειδή άνθρωποι απλήρωτοι για μήνες μένουν προσηλωμένοι στο όνειρο του Μάνου Χατζιδάκι και με προσωπικές θυσίες εξακολουθούν να προσφέρουν μέσα σε απελπιστικά δύσκολες συνθήκες.  

Αυτή τη στιγμή είμαστε απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες.

Παρόλα αυτά πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στην τελική φάση του διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος», πιστεύοντας ότι έτσι υπερασπιζόμαστε το κύρος της Ορχήστρας αλλά και της πατρίδας μας, αφού τυχόν ακύρωση του διαγωνισμού, θα είχε4 αρνητικό αντίκτυπο.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας έπαιξε η διαβεβαίωση του ΥΠΠΟ-Τα, δια στόματος της Γενικής Γραμματέως κας Λίνα Μενδώνη, ότι το Υπουργείο δεν θα εγκαταλείψει την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ούτε θα την αφήσει να σβήσει.

Εμείς όμως ως καλλιτέχνες, εκτός από τη βοήθεια του Υπουργείου, έχουμε ανάγκη την υποστήριξη του κοινού μας, αφού χωρίς εσάς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.

Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε δίπλα μας τούτη τη δύσκολη ώρα, όπως κάνατε τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Σας ευχαριστούμε.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩN

http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε παρακάτω το σχόλιο σας και στην Υποβολή σχολίου ως: επιλέξτε το Ανώνυμος/η και μετά πατήστε την Δημοσίευση σχολίου
Καλό θα είναι (στο τέλος ή την αρχή του σχολίου σας) αν θέλετε να βάζετε το όνομα σας ή ένα ψευδώνυμο.